Νέα ομάδα Εθελοντών από το Τμήμα Σπάρτης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

ΣΠΑΡΤΗ. Η Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών (World First Aid Day) καθιερώθηκε το 2000, με πρωτοβουλία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, για να τονισθεί η σπουδαιότητα των Πρώτων Βοηθειών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά και στην καθημερινότητα, εκεί όπου η έγκαιρη και σωστή παρέμβαση μπορεί να αποτρέψει μια αναπηρία ή να σώσει μια ζωή. Λαμβάνει χώρα το δεύτερο Σάββατο κάθε Σεπτεμβρίου.

Η σπουδαιότητα της γνώσης των πρώτων βοηθειών είναι προφανής εάν αναλογιστούμε ότι στην Ευρώπη συμβαίνουν 100 εκατομμύρια περίπου έκτακτα περιστατικά σε ετήσια βάση. Επιπλέον οι Ευρωπαίοι πολίτες στις μέρες μας καλούνται να αντιμετωπίσουν τις λεγόμενες σύγχρονες απειλές, όπως τα τεχνολογικά ατυχήματα, την αύξηση των τροχαίων, εργατικών ατυχημάτων, καρδιακών επεισοδίων καθώς και ατυχήματα που προκύπτουν από τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας.

Το Περιφερειακό Τμήμα Σπάρτης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού έχει μια διαρκή παρουσία στην πόλη, δημιουργική και αθόρυβη. Κύριος στόχος του έργου του αποτελεί η ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και η πολύπλευρη υποστήριξη ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Η κα. Χατζή νοσηλεύτρια, μίλησε στο notospress.gr για την Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών.

Στα πλαίσια της δράσης του, το Περιφερειακό Τμήμα Σπάρτης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σχεδιάζει την λειτουργία ενός νέου τμήματος, εξ ίσου σημαντικού. Συγκροτεί την ομάδα Εθελοντών στον τομέα Σαμαρειτών, Διασωστών, Ναυαγοσωστών και αναζητά νέους και νέες από 18 έως 45 ετών για τη στελέχωσή της. Τα στελέχη αυτά, θα εκπαιδευτούν, από ειδικό εκπαιδευτή επί 8 μήνες δωρεάν και μετά από σχετικές εξετάσεις θα είναι έτοιμα να βοηθήσουν μαζί με άλλους φορείς σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Πρώτων Βοηθειών (EFAC), με ισχύ 3 χρόνια.

Για το νέο αυτό σχεδιασμό του Περιφερειακού Τμήματος Σπάρτης, μίλησε στο notospress.gr η πρόεδρός του, κα Ποτούλα Ορφανού.

Ο Εθελοντισμός, παγκόσμια αλλά και στη χώρα μας, αναδεικνύεται ως βασικό στοιχείο διατήρησης της κοινωνικής συνοχής. Τα προτάγματά του, δε, υπηρετούνται με τον καλύτερο τρόπο από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Το Περιφερειακό Τμήμα Σπάρτης αξίζει τη στήριξή μας. Δ.Π.