ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ. Ενδεικτική των προθέσεων της ΔΕΗ για το σύνολο των λιγνιτικών μονάδων που σήμερα βρίσκονται σε λειτουργία είναι η απόφαση για επίσπευση της απόσυρσης της μονάδας Μεγαλόπολη 3 κατά 6 μήνες, δηλαδή εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021.


Όπως γράφει το capital.gr, η ΔΕΗ έχει ήδη προχωρήσει στο κλείσιμο της μονάδας του Αμυνταίου και η Μεγαλόπολη 3 θα είναι η δεύτερη λιγνιτική μονάδα που οδηγείται σε απόσυρση.

Όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα εξαμήνου, όσο πιο πολύ περιορίσει η ΔΕΗ τη λειτουργία των λιγνιτικών της μονάδων τόσο μεγαλύτερο είναι και το οικονομικό όφελος για την επιχείρηση. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν προ ημερών το μέσο μεταβλητό κόστος της λιγνιτικής ενέργειας κυμαίνεται περί τα 80 ευρώ η μεγαβατώρα την ίδια στιγμή που η Οριακή Τιμή του Συστήματος κατά μέσο όρο έχει περιοριστεί στα 45 ευρώ η μεγαβατώρα.

Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, η ΔΕΗ θα επιθυμούσε να επισπεύσει συνολικά το πρόγραμμα της απόσυρσης των λιγνιτικών της, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό και περνά μέσα από την έγκριση του διαχειριστή του συστήματος ΑΔΜΗΕ, ο οποίος πρέπει να δώσει το πράσινο φως για την ασφάλεια και επάρκεια του συστήματος.

Σε ό,τι αφορά στην πρόωρη απόσυρση της Μεγαλόπολης 3, δεν τίθεται θέμα επάρκειας του συστήματος με δεδομένο ότι η μονάδα το τελευταίο πεντάμηνο μπήκε στο σύστημα και λειτούργησε μόλις έξι ημέρες.

Σε αυτήν την κατεύθυνση βεβαίως βοήθησε και το γεγονός ότι η μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 800MW Μεγαλόπολη 5, έχει μπει σε πλήρη ισχύ στο σύστημα και λειτουργεί κανονικά τροφοδοτώντας με ενέργεια το σύστημα από τον περασμένο Μάιο.

Σε ό,τι αφορά λοιπόν στις υπόλοιπες λιγνιτικές, η ΔΕΗ θα επιδιώξει σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ να αποσύρει νωρίτερα τις επόμενες μονάδες που προβλέπεται να παροπλιστούν όλες, πλην της μονάδας Πτολεμαΐδα 5, μέχρι το 2023. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα των αποσύρσεων περιλαμβάνει:

Για το 2021 τις μονάδες Καρδιά 3,4 ισχύος 0,56GW

Για το 2022 τις μονάδες Άγιος Δημήτριος 1 - 4 ισχύος 1,1 GW

Για το 2023 τις μονάδες Μεγαλόπολη 4 ισχύος 0,26GW, Μελίτη ισχύος 0,29GW και Άγιος Δημήτριος 5 ισχύος 0,34GW

Υπενθυμίζεται τέλος ότι η μονάδα Πτολεμαΐδα 5 ισχύος 0,61GW αναμένεται να ενταχθεί στο σύστημα το 2022.