ΛΑΚΩΝΙΑ. Ανταποκρινόμενοι στην έκκληση των νοσοκομειακών γιατρών «να μην αφήσουμε καμία ζωή να χαθεί εξαιτίας της έλλειψης αίματος», που παρατηρείται πάντα τους καλοκαιρινούς μήνες και εντείνεται τώρα με την πανδημία, η ΚΝΕ παίρνει πρωτοβουλία στο πλαίσιο του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και διοργανώνει εθελοντικές αιμοδοσίες σε όλη την Ελλάδα.

Το Τομεακό Συμβούλιο Λακωνίας της ΚΝΕ με σύνθημα «Δίνουμε αίμα, "ανάσα" ζωής και αλληλεγγύης!» καλεί τους νέους και τις νέες της περιοχής να ανταποκριθούν μαζικά. Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί από την Τρίτη 8/9 έως και την Παρασκευή 11/9 από τις 11:00 έως τις 12:00 στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης στο τμήμα της αιμοδοσίας. Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού παρακαλώ επικοινωνήστε στο 6974104913 (Δημήτρης).

Ο αιμοδότης ο οποίος προσφέρει λίγο από το αίμα του και λίγο από το χρόνο του, πρέπει να γνωρίζει τα παρακάτω:

Οδηγίες για τους αιμοδότες:
• Αίμα μπορούν να δώσουν όσοι είναι 18 - 65 ετών, χωρίς κάποιο σοβαρό ή χρόνιο πρόβλημα υγείας.
• Ο αιμοδότης θα πρέπει να έχει πιει αρκετά υγρά (νερό, χυμούς), να έχει πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία, κατά προτίμηση 3 - 4 ώρες πριν, να έχει κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες και να μην έχει καταναλώσει αλκοόλ την προηγούμενη μέρα.
• Κατά την αιμοδοσία, οι αιμοδότες χρειάζεται να αναφέρουν τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνουν στο γιατρό της αιμοδοσίας. Εάν έχουν κάνει τατουάζ να έχουν παρέλθει 4 μήνες.
• Οι γυναίκες να μην αιμοδοτήσουν κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως ή εγκυμοσύνης.
• Να έχει μεσολαβήσει διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών από την προηγούμενη αιμοδοσία.
• Η είσοδος των αιμοδοτών στα νοσοκομεία θα γίνεται με τη διασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας, τη χρήση μάσκας και την τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων.
• Οι αιμοδότες θα πρέπει να έχουν μαζί τους ΑΜΚΑ και ταυτότητα ή διαβατήριο.
• Οι αιμοδότες που εργάζονται στον δημόσιο τομέα δικαιούται άδεια δύο ημερών από την εργασία τους, ενώ στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τον Ν. 4554/2018, δικαιούνται άδεια με αποδοχές μόνο τη μέρα αιμοδοσίας.