Γράφει ο Σταύρος Αραχωβίτης*

Μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019, την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας ανέλαβε ένα "σύστημα εξουσίας" με όλα τα χαρακτηριστικά του συστήματος: τη μεροληπτική δράση υπέρ των συμφερόντων των ανθρώπων που βρίσκονται γύρω από το σύστημα αυτό και κατά κάθε φωνής διαφορετικής. Προκειμένου να επιτύχει τους σκοπούς του, το «σύστημα» χρησιμοποιεί χωρίς καμία αναστολή, όλα τα μέσα, ολισθαίνοντας μέρα με την ημέρα ακόμη και σε αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις.

Έτσι, έπρεπε να “καλοταϊστούν” τα φιλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης για να "ωραιοποιούν" την εικόνα, για να αποκρύβουν τους "άριστους" με τα πλαστά πτυχία, να περάσουν στα ψιλά οι business των σχολαρχών και των ΚΕΚατζιδων, ν' αποσιωπηθούν οι επικίνδυνοι χειρισμοί στην εξωτερική πολιτική, το “στραπάτσο” στο Αιγαίο με τη γείτονα χώρα, ο ευτελισμός των παραγωγών, αγροτών και κτηνοτρόφων, το βόλεμα στρατιών μετακλητών στο Δημόσιο.

Ταυτόχρονα ποινικοποιήθηκαν οι διαδηλώσεις, χτυπήθηκαν τα εργατικά δικαιώματα, καταργήθηκαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και μπήκε χέρι στα 37 δισεκατομμύρια ευρώ που για πρώτη φορά Ελληνική κυβέρνηση βρήκε στα ταμεία της ως “μαξιλάρι”.

Την ίδια ώρα η χώρα μας, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος, έχει να αντιμετωπίσει μία πρωτόγνωρη κατάσταση που έφερε η πανδημία του COVID-19. Μια κατάσταση που για να αντιμετωπιστεί, απαιτείται κοινωνική προστασία, τόσο στη δημόσια υγεία, όσο και στην εργασία και τις επιχειρήσεις.

Βέβαια τα σημάδια της κρίσης, της ύφεσης, της σήψης και της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος είχαν ξεκινήσει αμέσως μετά τις εκλογές και με πρόσχημα την πανδημία προσπαθούν να τα συγκαλύψουν.

Απέναντι στη λαίλαπα της κυβέρνησης της ΝΔ, είναι κοινωνική ανάγκη να σχηματιστεί ένα προοδευτικό μέτωπο. Να δημιουργηθεί μία Προοδευτική Συμμαχία όλων εκείνων των δημοκρατικών πολιτών, ανεξαρτήτως κομματικού χώρου προέλευσης, που να σταματήσει τη λεηλασία της χώρας και το αντιδημοκρατικό ολίσθημα που απαιτείται γι' αυτή τη λεηλασία.

Οι Δημοκρατικοί, Προοδευτικοί, Σκεπτόμενοι και έντιμοι πολίτες είναι η συντριπτική πλειοψηφία της χώρας. Όλοι και όλες ανήκουμε στην ίδια πλευρά της Ιστορίας: στην πλευρά της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Τούτη την ώρα, δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροπολιτικές ή μικροκομματικές προσεγγίσεις. Η κοινωνικά ανάλγητη και ταξικά μεροληπτική κατηφόρα που έχει πάρει η κυβέρνηση πρέπει να ανακοπεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία έχει αποδείξει ήδη -όσο και αν προσπαθούν να το αποδομήσουν- ότι μπορεί να σχεδιάζει μακροπρόθεσμα, να βλέπει καθαρά πολιτικά το πεδίο και να υλοποιεί με επιτυχία και προς όφελος της κοινωνίας, ένα σχέδιο δίκαιης ανάπτυξης που περιλαμβάνει όλους κι όχι μόνο μια μικρή ελίτ. Η προστασία των ανασφάλιστων, των εργαζομένων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των μικρομεσαίων, των αγροτών, η έξοδος από τα μνημόνια, το μαξιλάρι των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ και η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική αποτελούν επιτεύγματα της προηγούμενης περιόδου παρά την απειρία, τα λάθη, τις ολιγωρίες, και τις παραλείψεις.

Την επόμενη φορά, σίγουρα όλα θα είναι διαφορετικά. Θα είμαστε πιο αποφασισμένοι, περισσότερο ώριμοι, με νέο σχέδιο και με εμπειρία.

Γι' αυτούς τους λόγους, ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία μπορεί και οφείλει να αποτελέσει τον πυρήνα του προοδευτικού πόλου. Δεν έχει δικαίωμα να διαψεύσει τη συλλογική ελπίδα της κοινωνίας.

Καλούμαστε να διαλέξουμε πλευρά στην Ιστορία: Ή με την πρόοδο, τη δημοκρατία, την εντιμότητα και την παραγωγή ή με τη διαπλοκή, την κοινωνική αναλγησία, την εξαπάτηση και την κυβέρνηση της χρεοκοπίας και των σκανδάλων.

*Βουλευτής Λακωνίας ΣΥΡΙΖΑ, Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr