Αναζητείται λύση για τους μετανάστες


ΑΡΓΟΛΙΔΑ. Mε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για τον πρωτογενή τομέα έχει εξελιχθεί η απουσία εργατών γης, με την προτεινόμενη λύση να επικεντρώνεται στην απασχόληση αλλοδαπών μέσω της διαδικασίας της μετάκλησης. Στη συγκέντρωση που οργανώθηκε στην Αργολίδα με συντονιστή τον αντιπεριφερειάρχη, Γιάννη Μαλτέζο, καταγράφηκαν με ευκρίνεια τα προβλήματα που υπάρχουν με τους μετανάστες, αφού οι περισσότεροι που απασχολούνται είναι χωρίς άδεια παραμονής και έτσι οι παραγωγοί ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθούν χρεωμένοι με ένα βαρύ πρόστιμο.

Το τέλος της συζήτησης βρήκε τους εκπροσώπους των παραγωγών να ζητούν τη μετάκληση τουλάχιστον 2.000 εργατών, ώστε να μη δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στην περίοδο της συγκομιδής του πορτοκαλιού και της ελιάς.

Ερμιόνη
Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Θερμασία Δήμητρα», Κωνσταντίνου Μέλλου. Όπως εξηγεί, «οι ανάγκες της Ερμιονίδας σε εργάτες γης αγγίζουν τους 300 εργάτες. Ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν άμεσα. Με δεδομένο ότι είμαστε από τις περιοχές που προχωράμε στα τέλη Σεπτεμβρίου στη συγκομιδή της ελιάς, εύκολα αντιλαμβάνεται οποιοσδήποτε την ανάγκη να βρεθεί λύση άμεσα.

Το εργόσημο μας έλυσε τα χέρια, αλλά το πρόβλημα παραμένει, αφού η απουσία εργατών γης μας οδηγεί στην απασχόληση μεταναστών που ζουν στην περιοχή χωρίς να έχουν άδεια παραμονής
». Όπως σημειώνει, «η λύση της σύμβασης είναι ανέφικτη, καθώς δεν τους απασχολούμε συνεχώς, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος παραγωγής».

Πηγή: ypaithros.gr