ΣΚΑΛΑ. Ο βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας Νεοκλής Κρητικός κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για την κατασκευή, ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό, του αρδευτικού δικτύου Τρινάσου, με κλειστούς αγωγούς.
Συγχρόνως, κατέθεσε και αντίστοιχο ΦΑΚΕΛΟ προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στον οποίο καταγράφεται αναλυτικά - διαχρονικά, αφενός η πορεία της υλοποίησης του έργου και αφετέρου η σημαντική καθυστέρηση μέσα από γραφειοκρατικές και άλλες διαδικασίες.
Όπως δήλωσε ο κ. Κρητικός, «Στην περίπτωση του αρδευτικού δικτύου Τρινάσου, με την κατασκευή του έργου, θα μειωθούν οι δαπάνες συντηρήσεως του αρδευτικού και στραγγιστικού δικτύου στο ελάχιστο, θα μειωθούν οι απώλειες και θα γίνει εξοικονόμηση και ορθή χρήση του αρδευτικού νερού. Η δαπάνη κατασκευής του έργου θα είναι μειωμένη, λόγω της υπάρχουσας υποδομής (απαλλοτριωμένοι χώροι, αντλιοστάσια αρδεύσεως, πλήρες αγροτικό οδικό δίκτυο).

Το έργο Τρινάσου, εξυπηρετεί έκταση 20.500 στρεμμάτων και εκτείνεται στα Δ.Δ. Σκάλας - Λεήμονα - Στεφανιάς Δήμου Ευρώτα με φορέα Διοίκησης, Λειτουργίας και Συντήρησης τον Τ.Ο.Ε.Β. Τρινάσου.
Είναι ζωτικής σημασίας, θα ενισχύσει και ανακουφίσει ολόκληρο το κάμπο της περιοχής, με άμεσα αποτελέσματα, τόσο στον αγροτικό τομέα όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ θα συμβάλει στην ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος της ερημοποίησης.
Είναι γνωστό, πως η προστασία και ορθολογική διαχείριση των εσωτερικών, επιφανειακών, μεταβατικών, παράκτιων και υπόγειων υδάτων, έχει αναχθεί στο πλαίσιο της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και αποτελεί αυτοτελώς συνταγματικά προστατευόμενο αγαθό.
Για δε τη Λακωνία, η Γεωργία, το Περιβάλλον, η Κτηνοτροφία, ο Πολιτισμός και ο Τουρισμός, είναι άρρηκτα δεμένα, αλληλοσυνδέονται και το ένα αποτελεί ενισχυτικό παράγοντα του άλλου με κορυφαίο συνδετικό κρίκο το νερό».