ΣΠΑΡΤΗ. Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν δημότες της Σπάρτης μετά την πληροφορία ότι σε σχολεία της Σπάρτης θα φοιτήσουν παιδιά από την δομή προσφύγων και λαθρομεταναστών στο Sparta Inn.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα παιδιά της δομής σε ηλικία δημοτικού θα φοιτήσουν στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης ενώ τα παιδιά σε ηλικία Λυκείου στο 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για τάξεις υποδοχής που θα είναι ανεξάρτητες από τις άλλες με ειδικό πρόγραμμα μαθημάτων αλλά και ειδικό ωράριο. Ωστόσο ο αιφνιδιασμός που προέκυψε είναι λογικό να ανησυχεί τους πολίτες αφού ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν πέρασε ούτε από Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε από κάποια διαβούλευση κοινωνικής ωρίμανσης του.
Πληροφορίες του notospress.gr αναφέρουν ότι όσα παιδιά της δομής φοιτήσουν στα δύο σχολεία θα πρέπει να έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα εμβόλια και φυσικά θα έχουν εξεταστεί για τον κορονοϊό. Όμως η όλη κατάσταση και οι διαδικασίες σχετικά με την συγκεκριμένη δομή πάντα αιφνιδιάζουν τους πολίτες ενώ μια απόλυτη σιωπή απλώνεται όταν οι πολίτες της Σπάρτης ζητούν ενημέρωση.

Η δομή λειτουργεί περίπου 10 μήνες με την πόλη να δέχεται καρτερικά και την συμβίωση αλλά και την απαράδεκτη ενημέρωσή της γύρω από το θέμα. Οι διαβεβαιώσεις ότι οι άνθρωποι της δομής θα απομακρυνθούν σε έξι μήνες όχι μόνον δεν ισχύει αλλά αντιθέτως όταν σημειώνονται επεισόδια αλλά και παράπονα για την χρήση δημοτικών χώρων από τους λαθρομετανάστες και πρόσφυγες, καμία απάντηση δεν είναι επαρκής.

Στα πλαίσια των πρώτων αντιδράσεων για τα νέα δεδομένα η Χρυσή Αυγή Σπάρτης μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Αν αυτοί ήρθαν για λίγο και μετά φύγουν, όπως μας διαβεβαίωνε η δημοτική αρχή, δεν έχουν ΚΑΝΕΝΑ λόγο, τα παιδιά τους να πάνε στα ίδια σχολεία με τα δικά μας παιδιά. Δεν έχουν ΚΑΝΕΝΑ λόγο, τα παιδιά τους να διδαχθούν στα Ελληνικά, μια γλώσσα που δεν κατέχουν. Εννοείτε ότι είμαστε υπέρ της μόρφωσης αυτών τον παιδιών, αλλά αυτό μπορεί να γίνει στη γλώσσα τους ή στα αγγλικά, στους χώρους διαμονής τους ή σε άλλους χώρους που θα επιβαρύνουν οικονομικά τις ΜΚΟ, που παίρνουν ένα σορό λεφτά για να τους "περιθάλπουν" και όχι την τσέπη του φορολογούμενου Έλληνα πολίτη.
Το πολύπαθο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, χτυπημένο από ένα σορό μεταρρύθμισης τα τελευταία 40 χρόνια, όσο και από την είσοδο πολλών παιδιών αλλοδαπών, που ζουν στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες, ακόμα και των εντελώς απροσαρμοστων, στην πλειονότητα τους, παιδιών των "ρομά", δεν έχει τη δυνατότητα για περαιτέρω εκπτώσεις ως προς την ποιότητα της εκπαίδευσης των μαθητών".

Αναμένουμε, μάταια μάλλον, απαντήσεις και σοβαρή ενημέρωση από τη δημοτική αρχή και ελπίζουμε σε δυναμικές αντιδράσεις των γονέων και των κηδεμόνων, καθώς τίθεται σοβαρό μαθησιακό και υγειονομικό θέμα των παιδιών μας.»