Κρατάμε το έθιμο και ευχόμαστε όπως πάντα υγεία και προκοπή!

«... Δυο φορές το χρόνο, τη Λαμπρή και τα Χριστούγεννα, κινούσε από το μακρινό χωριό ο παππούς μου κι ερχόταν στο Μεγάλο Κάστρο να δει τ' αγγόνια του και την κόρη.

Γέρος κοτσονάτος, με άκουρα άσπρα μαλλιά, με γαλάζια γελούμενα μάτια, με βαριές χερούκλες όλο ρόζους άπλωνε να με χαϊδέψει και το δέρμα μου ξεγδερνόταν.

Κρατούσε, τυλιγμένο σε λεμονόφυλλα, το ίδιο πάντα πεσκέσι: ένα γουρουνόπουλο ψητό στο φούρνο γελούσε, το ξεσκέπαζε και μοσχομύριζε το σπίτι» Νίκου Καζαντζάκη, «Αναφορά στο Γκρέκο»

Η μπουζοπούλα, ταυτισμένη με την παράδοση του τόπου μας, πάντα θα αποτελεί την αφορμή για να σμίγουν, να πανηγυρίζουν και να γλεντούν συγγενείς, φίλοι και συμπατριώτες.

Δεν είναι ένα απλό ψητό, δεν είναι μια συνηθισμένη γεύση. Είναι το κατ’ εξοχήν λαϊκό έδεσμα του Ελληνικού καλοκαιριού σε τόπους όπως ο Μοριάς. Αποτελεί τον καθιερωμένο μεζέ σε όλα τα πανηγύρια και τις γιορτές, δεν γίνεται γλέντι χωρίς αυτήν !!!

Όλη η μαεστρία είναι στο ψήσιμο ώστε μόνο η καλή πρώτη ύλη να αναδεικνύει την αξία της μέσα από το μερακλίδικο ψήσιμο στη σούβλα ή στο φούρνο. Είναι η αντίθεση της υφής σε μια μπουκιά που προσφέρει την πεμπτουσία της γευστικής απόλαυσης: Η γλυκιά γεύση του χοιρινού κρέατος που σερβίρεται στην κατάλληλη θερμοκρασία και η αλμυρή γεύση της πέτσας που κάνει κρακ στη δαγκωματιά. Πρόκειται για ένα απλό, λιτό, αρχέγονο θαύμα!

Κι επειδή κάθε περιοχή έχει τους ανθρώπους της, την ιστορία της, τα έθιμα, τη φύση και τις γεύσεις της, αν είσαι ξένος και δεν φας μπουζοπούλα, δεν έχεις γνωρίσει τη γη στον Μοριά! Αν είσαι ντόπιος ξέρεις πολύ καλά πως δίπλα στις ελιές και τις πορτοκαλιές υπάρχει η μπουζοπούλα. Είναι εκεί και σε περιμένει να γευτείς καλοκαίρι, να κάνεις παρέα, να ευχηθείς και να απολαύσεις!

Φέτος ονομαστά πανηγύρια στη Λακωνία, στη Μεσσηνία, στην Αρκαδία ματαιώθηκαν λόγω της πανδημίας και της αναγκαστικής επιβολής μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια κάθε πολίτη. Δυστυχώς γιορτές με θρησκευτική και λαϊκή ρίζα δεν θα γίνουν. Ωστόσο, μπορούμε να κρατήσουμε ζωντανή την παράδοση μέχρι να ξανανταμώσουμε εκεί που οι πρόγονοί αλλά και τα παιδιά μας έμαθαν.

Ένα κερί στην εκκλησιά που πανηγυρίζει, μια ευχή για καλό χειμώνα και μια γεύση αυθεντική, θα μας βοηθήσουν να κρατήσουμε αναλλοίωτη την δική μας παράδοση.

Καθ’ εκάστην μπουζοπούλα…

Για την εταιρεία Τσικάκης – Γιαννόπουλος α.ε. αποτελεί πλέον παράδοση η ατόφια μπουζοπούλα που καθημερινά ψήνει και προσφέρει στα καταστήματά της. Λαχταριστή μπουζοπούλα ψημένη και ροδισμένη ολόκληρη σε ειδικό φούρνο, προσφέρεται σε μερίδες ή και ολόκληρη… για τους πολλούς λάτρεις του είδους. Από την παραγωγή στην κατανάλωση με εγγύηση και φροντίδα για την τελική γεύση και απόλαυση! Η Τσικάκης – Γιαννόπουλος είναι ο φυσικός αυτουργός για το έθιμο της μπουζοπούλας που απολαμβάνουμε στα παραδοσιακά και καλοφροντισμένα πανηγύρια.

Φέτος και στο τραπέζι μας με διανομή κατ’ οίκον, από Δευτέρα έως και Σάββατο από τις 09:00 έως τις 15:00 στο τηλέφωνο

Σπάρτη: 27310 29113

Καλαμάτα: 27210-95095