Γράφει ο Δημήτρης Πανάγος

ΣΚΑΛΑ. Στις προτάσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τα εγγειοβελτιωτικά έργα εντός του πλαισίου του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης Αγροπεριβαλλοντικών Υποδομών (ΕΣΑΑΥ), περιλαμβάνεται και ο αγωγός μεταφοράς νερού από Ευρώτα και πηγές Βασιλοπόταμου για την αντιμετώπιση της υφαλμύρωσης περιοχών του Δ. Έλους και επέκτασης στις πεδιάδες Μολάων και Ασωπού.

Το πρόβλημα της υφαλμύρωσης των υπόγειων υδάτων βέβαια είναι παγκόσμιο, αντανακλάται όμως ιδιαίτερα στη χώρα μας, μια χώρα με έντονη αγροτοκαλλιεργητική φυσιογνωμία και αφορά στο 98% των υδάτων που χρησιμοποιούνται μιας και τα επιφανειακά νερά αποτελούν μόνο το 2%.

Η υφαλμύρωση είναι το απτό αποτέλεσμα της χωρίς κανένα σχεδιασμό και καθοδήγηση εκμετάλλευσης των υδάτινων πόρων.

Η μελέτη της κατασκευής του αγωγού μεταφοράς του νερού είναι ώριμη και εν αναμονή υπογραφής της σύμβασης. Το κονδύλι είναι της τάξης των 44.000.000€.

Το έργο ωστόσο είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των κατοίκων της περιοχής καθώς και φορέων της αυτοδιοίκησης που επιθυμούσαν έναν διαφορετικό σχεδιασμό στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σε δημόσια παρέμβασή του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέο Ξεκίνημα» του Δήμου Ευρώτα, Δημήτρης Νταλιάνης, ανέφερε: «Επανέρχεται το έργο που απορρίφθηκε από το ΣτΕ για περιβαλλοντικούς λόγους το 2012 και που προφανώς είναι καταστροφικό για τα νερά του Βασιλοποτάμου και βέβαια δεν αντιμετωπίζει καμία υφαλμύρωση».

Ο κ. Νταλιάνης υποστηρίζει πως ένα ενιαίο έργο, αντιπλημμυρικό -αρδευτικό των Βορβά και Ευρώτα που θα περιλαμβάνει τη μεταφορά του χείμαρρου Βορβά και της υπερχείλισης του ποταμού Ευρώτα, ώστε να μεταφέρονται στη λίμνη Αστερίου (εκτάσεως τουλάχιστον 1500 στρ.) με δυνατότητα άρδευσης όλης της εκτάσεως του κάμπου μέχρι Απιδιά και Νιάτα, θα μειώσει το πρόβλημα της υφαλμύρωσης στην περιοχή, ιδιαίτερα σε Αστέρι και Γλυκόβρυση, θα μειώσει το πρόβλημα της ελονοσίας και των δαπανών του Δήμου για την αντιμετώπισή του, και εθελοντικά θα μειωθεί η ιδιωτική άντληση (λόγω χαμηλού κόστους ) με αποτέλεσμα τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής και την μείωση του κόστους παραγωγής.

Επιπρόσθετα υποστήριξε πως πρέπει να συνδεθεί με «ήπιες δράσεις αγροτουρισμού και επισκεψιμότητας του ποταμού και της λίμνης εντός ορίων NATURA για την αύξηση της απασχόλησης».

Κλείνοντας, και για να τονισθεί το επείγον της κατάστασης ας σημειωθεί πως παγκοσμίως 20.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης χάνονται κάθε μέρα εξαιτίας της υφαλμύρωσης.