Στη Βουλή η ένταξη της αρχαίας Σπάρτης στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO03-09-2020 08:03   

ΣΠΑΡΤΗ. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναφορικά με την  προσπάθεια ένταξης της αρχαίας Σπάρτης στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο κ. Βελόπουλος ερωτά με ποιον τρόπο σκοπεύει να συμβάλει το υπουργείο Πολιτισμού στην συγκρότηση πλήρους και τεκμηριωμένου διεπιστημονικού φακέλου με την υποψηφιότητα της αρχαίας Σπάρτης, καθώς επίσης εάν προτίθεται να μεριμνήσει για τον σχεδιασμό της ευρείας προβολής της αρχαίας Σπάρτης σε αυτή την κατεύθυνση.

Η ερώτηση αναφέρει:

«Σύμφωνα με πληροφορίες που υπέπεσαν στην αντίληψή μας, η περίπτωση της αρχαίας Σπάρτης πληροί τουλάχιστον τέσσερα, από τα έξι κριτήρια, που έχει θεσπίσει η UNESCO, βάσει των οποίων μπορεί να υπάρξει θετική αξιολόγηση, έτσι ώστε να συμπεριληφθεί η πόλη στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Φέτος, παρεμπιπτόντως, συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών, όπου έλαβε χώρα η ηρωική θυσία του βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα και των τριακοσίων συμμαχητών του, που σφράγισαν τη μοίρα, όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και την εξέλιξη ολόκληρου του Δυτικού κόσμου.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κα Υπουργός:

1. Έχει περιέλθει σε γνώση σας η ως άνω κίνηση; Αν ναι, με ποιους τρόπους θα συμβάλλετε στη συγκρότηση πλήρους και τεκμηριωμένου διεπιστημονικού φακέλου, σχετικά με την υποψηφιότητα της αρχαίας Σπάρτης, προς ένταξή της στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO;

2. Προτίθεσθε να υπάρξει από μέρους σας σχεδιασμός για την ευρεία προβολή της αρχαίας Σπάρτης, έτσι ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστή και να διευκολυνθεί η ένταξή της στο σχετικό κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, γεγονός που θα έχει ευεργετικές συνέπειες για την γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής;»

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας
 
 

Τιμές Καυσίμων ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ