Oι καμένες Μυκήνες «καίνε» και την Μενδώνη!

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, παρόμοιες δηλώσεις θα είχαν συνδεθεί με παραίτηση για λόγους ευθιξίας02-09-2020 18:22   

«Την απρέπειά της δεν την αντέχουν ούτε τα κυκλώπεια τείχη των Μυκηνών!»

«Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία παραδόθηκε ανυπεράσπιστο στις φλόγες...»


ΜΥΚΗΝΕΣ. Δριμύτατη κριτική και σκληρούς χαρακτηρισμούς αντιτάσσει ο Πέτρος Τατούλης στην στάση – θέση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη σχετικά με την πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών.

Όπως αναφέρει «μετά την «απρεπή» πολιτική συμπεριφορά και την αμετροέπεια που επέδειξε η Υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη, σε ό,τι αφορά την δήλωση της για την ανάδειξη των αρχαίων στην πλατεία της Υπαπαντής στην Καλαμάτα, η κα. Υπουργός ξαναχτύπησε…!  Aυτή τη φορά από τις Μυκήνες κατά την επίσκεψη της μετά την πυρκαγιά στον Αρχαιολογικό χώρο ενός από τα σημαντικότερα Μνημεία Διεθνώς».

Ο Πέτρος Τατούλης υπογραμμίζει ότι «δηλώσεις όπως: «αποφεύχθηκαν τα χειρότερα», «οι πέτρες δεν καίγονται», «η ζημιά είναι μόνο αισθητική», «δεν είναι τρομερό να βλέπει ο επισκέπτης λίγο μαύρο», δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αρμόζουν σε μία Υπουργό Πολιτισμού.
Η κα. Μενδώνη βιάστηκε να βγάλει συμπεράσματα για τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς στα Μνημεία του αρχαιολογικού χώρου, πριν ακόμα καταθέσουν οι αρμόδιοι εμπειρογνώμονες το πόρισμα τους, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο Σύλλογος των Ελλήνων Αρχαιολόγων».

Ο τέως Περιφερειάρχης και πρώην υφυπουργός Πολιτισμού θεωρεί τις δηλώσεις της υπουργού Μενδώνη προσβλητικές και σημειώνει ότι σε άλλη περίπτωση ένας υπουργός έπρεπε να έχει παραιτηθεί: «Η παράδοση στις φλόγες ενός Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μόνο ντροπή και θλίψη μπορεί να προκαλέσει. Η κα. Μενδώνη αντί να απαντήσει για το εάν υπήρχε και εάν λειτούργησε σύστημα πυρασφάλειας, εάν υπήρχε δίκτυο παροχής νερού και για ποιο λόγο παραδόθηκε ανυπεράσπιστο το Μνημείο στις φλόγες, αναλώθηκε σε εντυπώσεις και ψεύτικους επικοινωνισμούς.  
Τα Kυκλώπεια Tείχη ακόμα και αν άντεξαν τις φλόγες της πυρκαγιάς, σίγουρα δεν μπορούν να …αντέξουν τις απαράδεκτες και προσβλητικές δηλώσεις της κας. Μενδώνη. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, παρόμοιες δηλώσεις θα είχαν συνδεθεί με παραίτηση για λόγους ευθιξίας.
Οι δηλώσεις αυτές κάνουν κακό στον Πολιτισμό, κάνουν κακό στην Ελλάδα».

Τέλος ο Πέτρος Τατούλης καλεί την υπουργό να δώσει απαντήσεις και για άλλο μείζον θέμα ενώ στηλιτεύει την απουσία του Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα: «Αναμένουμε από την κα. Μενδώνη να μας απαντήσει σχετικά με το περιστατικό που συνέβη λίγες μέρες πριν στην θαλάσσια περιοχή των Αντικυθήρων και αφορούσε ανέλκυση αρχαίων σε ιδιωτικό γιοτ.
Οι ενέργειες αυτές κα. Μενδώνη εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν.3028/2002; Είχαν δοθεί οι απαιτούμενες άδειες από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού;
Είχαν τηρηθεί οι αρχές της συντήρησης για την αρχαία λίθινη άγκυρα και το κανόνι των ιστορικών χρόνων;
   
Την παρουσία και την άποψη του κ. Νίκα, φυσικά δεν την σχολιάζουμε γιατί για ακόμη μία φορά ήταν απών».

Θυμίζουμε ότι η υπουργός Μενδώνη διαβεβαίωσε ότι  η πυρκαγιά στις Μυκήνες δεν προκάλεσε ζημιά στα μνημεία. Διευκρίνισε ότι σε ορισμένα σημεία του αρχαιολογικού χώρου έχουν μαυρίσει οι τοίχοι, ωστόσο όπως τόνισε, η Πύλη των Λεόντων και το Ανάκτορο δεν επηρεάστηκαν από την φωτιά. Η ίδια έκανε λόγο για πρόβλημα αισθητικό και όχι ουσιαστικό, σημειώνοντας πως έχει ήδη ξεκινήσει η αποκατάσταση. Ανέφερε μάλιστα ότι «ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών υπέστη μικρές απώλειες. Το μουσείο δεν κινδύνευσε καθόλου, η Πύλη των Λεόντων, τα πολύ σημαντικά μνημεία του Ταφικού Περιβόλου, τα Κυκλώπεια Τείχη δεν τα άγγιξε η φωτιά».

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας
 
 

Τιμές Καυσίμων ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ