Γράφει ο Αλέξανδρος Μπίκας

Μειώνονται τα αποθέματα, τσιμπάει ελαφρώς η τιμή στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται εξελίξεις αναφορικά με τη ζήτηση από την Ιταλία ενώ έγιναν πράξεις στα 2,70 ευρώ το κιλό.

ΕΛΛΑΔΑ. Σε ρηχά νερά κινήθηκε η αγορά του ελαιολάδου μέσα στον Αύγουστο για τις βασικές παραγωγικές ζώνες, με κύριο χαρακτηριστικό, την έλλειψη εμπορικού ενδιαφέροντος, λόγω της μείωσης του τουριστικού ρεύματος και του γεγονότος ότι οι Ιταλικές φίρμες ανοίγουν την τρέχουσα εβδομάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι τη μεγάλη πράξη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μολάων Πακίων Λακωνίας για πώληση 120 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου με 2,65 ευρώ το κιλό, ακολούθησε μια πράξη πώλησης επίσης στο νομό Λακωνίας. Συγκεκριμένα, ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισµός Παπαδιανίκων του δήµου Μονεµβασίας Λακωνίας που έχει 253 μέλη - αγρότες πούλησε ένα βυτίο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο περσινής εσοδείας στην τιμή των 2,70 ευρώ το κιλό. Βέβαια, στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας οι περισσότερες πράξεις αφορούσαν σαφώς χαμηλότερες τιμές για τον παραγωγό.


Αναμένονται διευρευνητικές από Ιταλία

Νεότερα σε σχέση με τη ζήτηση και τις τιμές από την Ιταλία θα έχουμε από τις επόμενες ημέρες, εκτιμά μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής του ΑΣ Μολάων - Πακίων, κ. Τάκης Ντανάκας. Όπως μας λέει ο ίδιος τα περσινά αποθέματα του Συνεταιρισμού δεν ξεπερνούν τώρα τους 300 τόνους, ενώ αναμένεται να εξαντληθούν, μέχρις ότου βγει το ελαιόλαδο της νέας σεζόν. Σε σχέση με την επερχόμενη παραγωγή, σύμφωνα με τον κ. Ντανάκα, αναμένεται καλή από άποψη όγκου παραγωγής, ωστόσο μεγάλο ρόλο θα παίξει και η εικόνα της δακοπροσβολής, σε όλη τη χώρα.

Με 2,70 ευρώ το συνεταιριστικό ελαιόλαδο της Ερμιονίδος

Με τιμή παραγωγού στα 2,70 ευρώ το κιλό έφυγε το συνεταιριστικό ελαιόλαδο της Ερμιονίδος το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θερμασία Δήμητρα, Κωνσταντίνο Μέλλο, τα αποθέματα σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο του Συνεταιρισμού έχουν τελειώσει, το νέο ελαιόλαδο θα βγει έως τις 25 Σεπτεμβρίου, ενώ καλλιεργητικά η χρονιά βαίνει ομαλά. Όπως μας εξηγεί ο κ. Μέλλος η νέα παραγωγή αναμένεται σε καλά επίπεδα ποιότητας και ποσότητας, ενώ στα θετικά προσμετρώνται ο έλεγχος του δάκου και η λήψη όλων των μέτρων φυτοπροστασίας μεταξύ άλλων και για το γλοιοσπόριο. Οι αγρότες στην Ερμιονίδα εύχονται τώρα να τους πάει καλά ο καιρός και να βρέξει λίγο τον Σεπτέμβριο, ενώ σε σχέση με τις τιμές της νέας χρονιάς, όπως μας εξηγεί ο κ. Μέλλος, υπάρχει ήδη συμφωνία με έμπορο για απορρόφηση του ΠΟΠ Κρανίδι ελαιολάδου του Συνεταιρισμού, αν και οι τιμές θα προκύψουν ακολούθως.


Σταθερές οι τιμές παραγωγού στην Κρήτη εδώ και ένα μήνα

Στα ίδια επίπεδα σε σχέση με ένα μήνα πριν κινούνται οι τιμές παραγωγού ελαιολάδου στην Κρήτη, λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, πράξεις γίνονται με τιμές από 1,80 έως και 2,50 ευρώ ανά κιλό αναλόγως της ποιότητας, ενώ γίνεται αγώνας για τη δακοκτονία, ώστε να περιοριστούν τα προβλήματα τη νέα σεζόν. Σύμφωνα με τον κ. Ιερωνυμάκη, η εικόνα στα περισσότερα κτήματα, είναι καλύτερη από πέρσι και εκτός απροόπτου η παραγωγή θα είναι υψηλότερη από πέρσι.

Πηγή: agrotypos.gr