Δείτε που κυμαίνονται τα φοιτητικά ενοίκια σε Ελλάδα και Πελοπόννησο. Η ακριβότερη και η φθηνότερη πόλη!02-09-2020 06:01   

ΕΛΛΑΔΑ. Νέα δεδομένα διαφαίνονται στις τρέχουσες τιμές φοιτητικών κατοικιών προς ενοικίαση, όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε τον Αύγουστο το Spitogatos.gr, η γνωστή ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων στην Ελλάδα.

Πέφτουν οι τιμές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Παρά το γεγονός πως οι τιμές των φοιτητικών ενοικίων παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με το 2019, το τελευταίο τρίμηνο παρατηρείται σχετική πτώση, ειδικά στην πρωτεύουσα. Αξιοσημείωτο είναι πως καταγράφεται πτώση μέχρι και 30% στην Καισαριανή και 15% στον Νέο Κόσμο, αντίστοιχα, στα φοιτητικά ενοίκια.

Επί του παρόντος, η υψηλότερη μέση τιμή ανά τετραγωνικό καταγράφεται στο Κολωνάκι/Λυκαβηττό (14,8  ευρώ) και το Μετς (14,2 ευρώ), ενώ στον αντίποδα η χαμηλότερη εντοπίζεται στη Νίκαια (6,6 ευρώ).

Στη Θεσσαλονίκη επίσης παρατηρείται μικρή πτώση τιμών το τελευταίο τρίμηνο, σχεδόν σε όλες τις περιοχές φοιτητικού ενδιαφέροντος, με την Σταυρούπολη να εμφανίζει τη μεγαλύτερη πτώση (11%), καθώς και τη χαμηλότερη τιμή ανά τετραγωνικό (6,1 ευρώ).

Ποικίλουν οι τάσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα
Στην υπόλοιπη Ελλάδα οι τάσεις ποικίλουν, ωστόσο η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές φοιτητικών κατοικιών σε σχέση με το 2019 παρατηρείται στο Ναύπλιο (22%) και τη Χαλκίδα (15%) και σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο στο Αγρίνιο (23%) και την Τρίπολη (20%). Αξιοσημείωτη πτώση, αντιθέτως, παρουσιάζουν σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο οι τιμές στην Αμαλιάδα, αλλά και τα Χανιά (13%). 

Χαμηλότερες τιμές ανά τετραγωνικό παρατηρούνται, σύμφωνα με το Spitogatos.gr, στις Σέρρες (4,6 ευρώ) και το Αίγιο (5,2 ευρώ) και ακολουθούν Σπάρτη (5,3 ευρώ), Ρίο (5,8 ευρώ) και Ξάνθη (5,8 ευρώ).

Στην Πελοπόννησο σύμφωνα με το spitοgatos.gr, Ναύπλιο και Πάτρα έχουν υψηλότερες τιμές έναντι Σπάρτης και Αιγίου που έχουν τις χαμηλότερες.

Η κατάταξη έχει ως εξής:

Ναύπλιο 7,3
Πάτρα 6,7
Κόρινθος 6,4
Τρίπολη 6,2
Αμαλιάδα 6,1
Ρίο 5,8
Σπάρτη 5,3
Αίγιο 5,2

Στον πίνακα που ακολουθεί αναγράφεται η μέση τιμή ανά τετραγωνικό, το ποσοστό μεταβολής σε σχέση με το 2019, καθώς και σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, η μέση τιμή στα διαμερίσματα και, τέλος, η μέση τιμή στα studio/γκαρσονιέρες, ανά περιοχή φοιτητικού ενδιαφέροντος.

Πού αυξάνεται η προσφορά φοιτητικών κατοικιών
Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία του Spitogatos, σε σχέση με το 2019, σημειώνεται αύξηση στην προσφορά φοιτητικών κατοικιών προς ενοικίαση της τάξεως του 80% στην Αθήνα και του 25% στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο αριθμός διαθέσιμων φοιτητικών σπιτιών στην υπόλοιπη Ελλάδα παραμένει στα ίδια επίπεδα.

«H σημαντική αύξηση που παρατηρείται στον αριθμό διαθέσιμων φοιτητικών κατοικιών στην πρωτεύουσα, όπως και η μικρή πτώση των τιμών ενοικίασης το τελευταίο τρίμηνο, οφείλεται αναμφίβολα εν μέρει στη μείωση των ακινήτων που διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση. Το φαινόμενο αυτό, το οποίο είχε επηρεάσει εντυπωσιακά τον κλάδο του real estate εν γένει, είχε οδηγήσει σε μεγάλη μείωση της διαθεσιμότητας των φοιτητικών διαμερισμάτων στις περιοχές της Ελλάδας όπου λειτουργούν σχολές και πανεπιστήμια, ιδιαίτερα τις πιο τουριστικές», σχολιάζει ο CEO του Spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός.

Αυτό, εξηγεί ο ίδιος «είχε ως άμεση συνέπεια τόσο την αύξηση των τιμών των φοιτητικών διαμερισμάτων, όσο και στο να αλλάξουν οι “πιάτσες”, καθώς οι φοιτητές άρχισαν να προσανατολίζονται σε πιο οικονομικές συνοικίες. Φέτος φαίνεται να υπάρχει μια αντίστροφη τάση αυτού του φαινομένου. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις καθημερινά και δεν θα μας προκαλέσει εντύπωση να δούμε περαιτέρω μεταβολές  των τιμών και της διαθεσιμότητας το φθινόπωρο».

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας
 
 

Τιμές Καυσίμων ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ