Στις 14 Σεπτεμβρίου, μια βδομάδα αργότερα θα ανοίξουν τελικά τα σχολεία, σύμφωνα με απόφαση του Πρωθυπουργού την οποία αναμένεται να ανακοινώσει την Τρίτη η Νίκη Κεραμέως. Η απόφαση ελήφθη κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

ΕΛΛΑΔΑ. Επιβεβαιώθηκε τελικά το σενάριο για καθυστέρηση κατά μία εβδομάδα τους ανοίγματος των σχολείων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να οριστεί ως ημερομηνία έναρξης η 14η Σεπτεμβρίου και όχι η 7η.
Η απόφαση ελήφθη κατόπιν της σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, η οποία στη τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας (31/08) είχε ως θέμα της ατζέντας και το σχετικό ζήτημα. Μάλιστα υπήρξε ήδη η ενημέρωση ότι με βάση τη σημερινή συζήτηση των επιστημόνων θα προσδιορίζονταν και η ημερομηνία.
Η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει την Τρίτη, 1η Σεπτεμβρίου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου όπου θ αναφερθούν οι λεπτομέρειες της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Τη συνέντευξη θα παραχωρήσουν στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, οι υπουργοί Παιδείας & Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, και Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου. Στη συνέντευξη θα παρίσταται και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου.
Τις τελευταίες μέρες είχε αναπτυχθεί έντονη φιλολογία για την ημερομηνία έναρξης των σχολείων, καθώς βασική παράμετρος θεωρείται η χρονική απόσταση της επιστροφής των μαθητών στα θρανία από την μέρα επιστροφής τους από τις διακοπές. Το άνοιγμα σε 14 μέρες από σήμερα φαίνονται αν εξασφαλίζει την απόσταση αυτή εξασφαλίζοντας σε ένα βαθμό και την αποφυγή ένα ασυμπτωματικό παιδί με κορονοϊό να βρεθεί σε τάξη.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την Αυτοδιοίκηση για να δώσει δωρεάν μάσκες τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική εκπαίδευση, με τη λογική ότι όλοι οι Έλληνες φορολογούνται και όλοι δικαιούνται μάσκες, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. «Είναι θέμα δημόσιας υγείας. Όλοι οι πολίτες φορολογούνται σε οποιοδήποτε σχολείο κι αν πηγαίνουν τα παιδιά τους και όλοι πρέπει να έχουν δικαίωμα σε αυτό, όταν μιλάμε για τη δημόσια υγεία. Και το ίδιο ισχύει για τους εκπαιδευτικούς», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι, για πρώτη φορά, έγκαιρα θα βρεθούν στα σχολεία 9.474 υπάλληλοι καθαριότητας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για να διασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία. «Δώσαμε 28 εκατ. ευρώ περισσότερα από πέρυσι, για να είναι καθαρά τα σχολεία», τόνισε.

Ανήμερα του Σταυρού η έναρξη των Σχολείων

Ωστόσο το θέμα που δημιουργείται είναι ότι ο αγιασμός των Σχολείων θα γίνει ανήμερα της εορτής του Σταυρού με τους επισκόπους και κληρικούς να καλούνται στα Σχολεία για τον Αγιασμό την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου το πρωί. Πρόκειται για μεγάλη δεσποτική εορτή της Χριστιανοσύνης, με την οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου η διπλή ανεύρεση του Σταυρού πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Χριστός.
Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου. Στις εκκλησίες ψάλλεται, μεταξύ των άλλων, το πασίγνωστο απολυτίκιο «Σώσον Κύριε τον λαόν σου…» και στους πιστούς μοιράζονται κλώνοι βασιλικού, εκκλησιαστική συνήθεια που πηγάζει από την παράδοση ότι στο μέρος που βρέθηκε ο Τίμιος Σταυρός είχε φυτρώσει το αρωματικό αυτό φυτό. Η Εκκλησία επιτάσσει την ημέρα αυτή αυστηρά νηστεία.