ΚΟΣΜΟΣ. Ως «δοκιμές πυρηνικών όπλων», χαρακτηρίζονται γενικά οι πυρηνικές δοκιμές που διεξάγονται πειραματικά για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας ενός πυρηνικού όπλου. Οι δοκιμές αυτές χρησιμοποιούνται και ως μια προβολή ισχύος από το κράτος που τις διενεργεί.

Από την έναρξη των πυρηνικών δοκιμών, στις 16 Ιουλίου 1945, έχουν διενεργηθεί 2000 περίπου. Κατά την πρώιμη περίοδό τους, πολύ λίγη προσοχή είχε δοθεί στις ολέθριες συνέπειες που είχαν στην ανθρώπινη ζωή ή στους κινδύνους από τα ραδιενεργά κατάλοιπα των ατμοσφαιρικών δοκιμών.

Η Διεθνής Ημέρα κατά των Πυρηνικών Δοκιμών (International Day Against Nuclear Tests) καθιερώθηκε με το ψήφισμα 64/35 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 2/12/2009 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Αυγούστου.

Η πρωτοβουλία του ψηφίσματος ανήκει στο Καζακστάν και η 29η Αυγούστου επελέγη σε ανάμνηση του κλεισίματος του πεδίου πυρηνικών δοκιμών στο Σεμιπαλατίνσκ του Καζακστάν που χρησιμοποιούνταν από τη Σοβιετική Ένωση.

Η Διεθνής Ημέρα κατά των Πυρηνικών Δοκιμών έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τα κράτη στο να ενημερώσουν και να εκπαιδεύσουν τους πολίτες τους για τις «συνέπειες των πυρηνικών δοκιμών και την ανάγκη κατάργησής τους, ως μέτρο επίτευξης του στόχου για ένα κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα». Δ.Π.