Συνέπειες

  • Μεγάλη καταστροφή σε δασική έκταση, φυτικό κεφάλαιο και βοσκότοπους σε 20.000 στρέμματα
  • Καταστροφή μελισσών και ζωϊκού κεφαλαίου
  • Πλήγμα στον τουρισμό

Αιτίες

  • Εμπρησμός και επιχειρηματικά συμφέροντα
  • Έλλειψη αντιπυρικών ζωνών και ακαθάριστα δάση
  • Υποστελεχωμένη δασική Υπηρεσία και αφύλακτα δάση
  • Έλλειψη σύγχρονων Πυροσβεστικών μέσων

ΜΑΝΗ. Περιοδεία στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές του δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας έκανε την Παρασκευή 28 Αύγουστου αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την Διαμάντω Μανωλάκου μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος. Συμμετείχαν επίσης ο Νίκος Γόντικας περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου και ο Δημήτρης Αναστασάκος δημοτικός σύμβουλος Αν. Μάνης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Στο πλαίσιο της περιοδείας έγινε συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Θ. Βερούτη ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκαν την Διεύθυνση Δασών Λακωνίας. Η περιοδεία συνεχίστηκε στα χώρια χωριά Βαχός, Δροσοπηγή και Νεοχώρι που κινδύνεψαν από την πυρκαγιά. Στη διαδρομή το κλιμάκιο του ΚΚΕ βρέθηκε με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου ο όποιος βρισκόταν στην περιοχή.
Από την εικόνα που συγκεντρώθηκε προκύπτει μεγάλη καταστροφή σε δασική έκταση, φυτικό κεφάλαιο και βοσκότοπους που φτάνει τα 18.000-20.000 στρέμματα, αλλά και καταστροφή μελισσιών και ζωικού κεφαλαίου. Επίσης η πυρκαγιά είχε επίπτωση και σε επαγγελματίες της γύρω περιοχής, όπως το άδειασμα τουριστικών καταλυμάτων λόγο του φόβου που υπήρξε. Στη συζήτηση με κατοίκους έγινε λόγος για εμπρησμό και μελλοντικά επιχειρηματικά συμφέροντα.
Από την πλευρά της η Δ. Μανωλάκου ανέδειξε την αναγκαιότητα του να υπάρχει πολιτική πρόληψης. Επιβεβαιώθηκαν για άλλη μια φορά οι δυσκολίες στην κατάσβεση λόγω αδυναμίας πρόσβασης ακόμα και πεζοπόρων τμημάτων, ιδιαίτερα για τα πυροσβεστικά οχήματα που δεν μπορούσαν να φτάσουν στη φωτιά και όλα αυτά γίνονται εξαιτίας των ελλείψεων σε αντιπυρικές ζώνες και δασικούς δρόμους, γιατί μένει ακαθάριστο το δάσος. Η δασική υπηρεσία εξακολουθεί να είναι υποστελεχωμένη, η φύλαξη των δασών είναι ανύπαρκτη.
Αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες, στις αναγκαίες προσλήψεις και τη μετατροπή των πενταετών και εποχικών σε μόνιμο προσωπικό, τις ελλείψεις σε σύγχρονα πυροσβεστικά μέσα και εξοπλισμό.
Ανέδειξε τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων που οδήγησαν την κατάσταση στην υποστελέχωση και τη σημαντική μείωση των κονδυλίων που αφορούν τη δασοπροστασία.
Τονίστηκε η ανάγκη άμεσα η πολιτεία να λύση το ζήτημα προμήθειας δωρεάν ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους που πλήγηκαν και να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών σε ζώα, μελίσσια και ελαιόδεντρα που κάηκαν, αλλά και η άμεση ανάγκη να γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα και να χαρακτηριστεί η περιοχή αναδασωτέα χωρίς καμία άλλη δραστηριότητα. Δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ από την μεριά του θα ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο ώστε να στηριχτούν οι πληγέντες, το ίδιο θα κάνουν και οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στο περιφερειακό και δημοτικό συμβούλιο.