Δεν περιλαμβάνει τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια τουρκική αντίδραση

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Νέα δεδομένα δημιουργεί πλέον η επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 μίλια μετά από την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Αθήνας και Ρώμης.
Τα επόμενα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνουν στο αμέσως επόμενο διάστημα διαπραγματεύσεις με την αλβανική κυβέρνηση για την επίλυση της εκκρεμότητας σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες.
Παράλληλα, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας έχει αρχίσει η εργασία των ωκεανογράφων, ώστε να γίνει επέκταση χωρικών υδάτων στο πλαίσιο της ΑΟΖ που συμφωνήθηκε με την Αίγυπτο.
«Δεν μπορούμε μόνο να επικαλούμαστε το διεθνές δίκαιο, πρέπει να κάνουμε και χρήση αυτού. Πρέπει να το θέτουμε σε εφαρμογή ως χώρα που σέβεται το δίκαιο της θάλασσας. Συνεπώς, μια κίνηση επέκταση αιγιαλίτιδας ζώνης στο πλαίσιο της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, όπως αντίστοιχα συνέβη μετά τη συμφωνία με την Ιταλία, είναι μεν ενδεδειγμένη αλλά ο χρόνος που θα γίνει είναι στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης προκειμένου να μην επηρεάσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία», λέει στο euronews ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης.
Η παρούσα συμφωνία πάντως εκτείνεται μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο, οπότε δεν περιλαμβάνει τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια τουρκική αντίδραση, σε μία χρονική στιγμή που φαίνεται η ένταση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας να κλιμακώνεται καθημερινά.
«Όσο τα πράγματα παραμένουν σε οριακό επίπεδο επιχειρησιακά άνθρωποι χειρίζονται τα μηχανήματα υπάρχει και μεγάλο ποσοστό για ανθρώπινο λάθος, και για ατύχημα ακόμα και για προβοκάτσια, που θα μας φέρει όχι πλέον στα πρόθυρα αλλά σε μία σύρραξη μεταξύ νατοϊκών κρατών μελών», προσθέτει ο κ. Φίλης.