ΣΠΑΡΤΗ. Στο Πάρκο της Ευαγγελίστριας πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Σπάρτη. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ τηρήθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας όλων των επισκεπτών.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με αντιπολεμικό αφιέρωμα σε μορφή βίντεο που είχαν φτιάξει με κέφι και μεράκι μαθητές από την ΟΒ Σκάλας της ΚΝΕ.

Επιπλέον, στο χώρο του Φεστιβάλ υπήρχαν δύο ταμπλό με τίτλο: «Μπαίνουμε μπροστά για την προστασία του Περιβάλλοντος, λέμε όχι στην εμπορευματοποίησή του» και «Ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες και μετανάστες», τα οποία τράβηξαν την προσοχή των επισκεπτών.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Γιώργος Λάμπας, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, που μεταξύ άλλων τόνισε: «Η περίοδος της πανδημίας πρέπει γίνει μάθημα σε μας τους ίδιους, γιατί αποδεικνύεται ότι οι συνθήκες μπορούν να γίνονται ιδιαίτερα σύνθετες και δύσκολες και εμείς πρέπει να δείχνουμε την ικανότητα να αντέχουμε, να προσαρμόζουμε την δράση μας χωρίς να κάνουμε πίσω, χωρίς να χάνουμε το κύριο, τον σκοπό μας.

Με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις, βλέπουμε ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε αυτή την περίοδο για να καλύψει τα σοβαρά κενά στη δημόσια Υγεία και να πάρει μέτρα γιατί είναι αντίθετο με την πολιτική της με την πολιτική της ΕΕ.

Είναι κόστος χωρίς όφελος για την κερδοφορία των ομίλων άρα δεν μπαίνει σε αυτή την διαδικασία, παρά μόνο στα λόγια, όπως με την προκλητική προσπάθεια, προχθές, από τους υφυπουργούς Υγείας και Πολιτικής Προστασίας να μας πείσουν ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι... καλύτερο από ποτέ. Για μας όμως η ανθρώπινη ζωή, η υγεία του λαού δεν μπορεί να μπαίνει στο ζύγι του κέρδους.

Οι εξελίξεις με την πανδημία και το φόρτωμα της καπιταλιστικής κρίσης στο σβέρκο του λαού για να βγουν όσο γίνεται αλώβητα τα μονοπώλια, δεν είναι άσχετες και με τις διεθνείς εξελίξεις.

Και δεν είναι άσχετες γιατί εντείνουν τους ανταγωνισμούς για το ποιος θα βάλει στο χέρι ενεργειακές πηγές και στρατηγικούς δρόμους μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων.

Τμήματα του ελληνικού κεφαλαίου διεκδικούν μερίδιο από το πλιάτσικο που γίνεται σε βάρος χωρών και λαών της περιοχής όμως αυτό έχει κινδύνους.

Για τα κέρδη του κεφαλαίου η χώρα μας συμμετέχει στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Για τα κέρδη του κεφαλαίου μας παραμυθιάζουν, χρόνια τώρα, πως αν είμαστε τα πρωτοπαλίκαρα των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, τότε δήθεν θα εξασφαλίσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Τέλος, ο λαός, η νεολαία έχουν ανάγκη από μια αντιπολίτευση που να μπορεί να κερδίζει ανάσες ανακούφισης για τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους εργαζόμενους. Κι αυτό μπορεί να το κάνει μια τέτοια αντιπολίτευση, μόνο αν σηκώνει ψηλά τη σημαία της ρήξης με το μεγάλο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του».

Εκφράζονται ευχαριστίες προς τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοκκινόραχης «Ο Πάρνων» για την βοήθειά του στη διοργάνωση του φεστιβάλ.