ΕΛΛΑΔΑ. Την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων ως το βασικό υποστηρικτικό πυλώνα της διπλωματικής στρατηγικής οικοδόμησης μιας αρχιτεκτονικής ασφάλειας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο, πρόταξε – μεταξύ άλλων – στην ομιλία του για την κύρωση των συμβάσεων οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο, ο βουλευτής Λακωνίας και πρώην ΥΦΕΘΑ, κ. Θανάσης Δαβάκης.

«Με προμετωπίδα το διεθνές δίκαιο και με εργαλείο τις διμερείς συμφωνίες με τα γειτονικά κράτη, η χώρα μας επιδιώκει την οικοδόμηση μιας αρχιτεκτονικής ασφάλειας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο Λάκωνας βουλευτής.

Ωστόσο, η Τουρκία αρνείται να ακολουθήσει αυτή την οδό της συνεννόησης.

«Αρχικά», σημείωσε «είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε, εδώ και τώρα και μέσα στον υπάρχοντα δημοσιονομικό σχεδιασμό, στην ολοκλήρωση ορισμένων στοχευμένων και πολύ κρίσιμων εξοπλιστικών προγραμμάτων, που αφορούν στην επιχειρησιακή ετοιμότητα και στην μαχητική ισχύ ορισμένων οπλικών συστημάτων που αποτελούν κρίσιμους πυλώνες της αποτρεπτικής μας ισχύος, όπως ενδεικτικά τα υποβρύχια αναερόβιας πρόωσης του Πολεμικού Ναυτικού».

Προσθέτοντας, «Οι εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον μας, στην τεχνολογία και στα οικονομικά δεδομένα της χώρας μας τρέχουν. Πρέπει, λοιπόν, από τώρα να δούμε προσεκτικά την επόμενη μέρα σε αυτό που όπως είπα και προηγουμένως μας δίνει το δικαίωμα να προβάλουμε ισχύ, δηλαδή την Εθνική μας Άμυνα, δηλαδή τις Ένοπλες Δυνάμεις.»

Ο κ. Δαβάκης ανέφερε ότι έμφαση πρέπει να δοθεί στη σώρευση στοχευμένων και ουσιαστικών επιμέρους ρυθμίσεων. «Μικρές νίκες σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η διακλαδική συνεργασία, η διοίκηση και ο έλεγχος, η επιτήρηση, οι πληροφορίες, η κυβερνοάμυνα, η διαδικασία αμυντικού σχεδιασμού, το νομικό πλαίσιο των αμυντικών προμηθειών, η αμυντική βιομηχανία και η μέριμνα για το προσωπικό μπορούν να αποδώσουν σημαντικότατα οφέλη και να προετοιμάσουν το έδαφος για την επόμενη μέρα στην Εθνική Άμυνα».

Κλείνοντας, ο κ. Δαβάκης ζήτησε από την αντιπολίτευση να εγκαταλείψει το προσχηματικό «παρών», να στηρίξει την οικοδόμηση της εθνικής ομοψυχίας, και να ψηφίσει υπέρ της κύρωσης των δύο διεθνών συνθηκών, οι οποίες εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα και τη διεθνή νομιμότητα.