Προς ανάδειξη του Μυζηθρά το Κάστρο

Γράφει ο Δημήτρης Πανάγος

ΜΥΣΤΡΑΣ. Το κάστρο του Μυστρά στάθηκε ένα από τα δυνατότερα κάστρα του Μοριά λόγω της στρατηγικής του θέσης. Χτίστηκε από τον φράγκο πρίγκηπα Γουλιέλμο Βιλλεαρδουίνο το 1249, ύστερα από την κατάληψη της Μονεμβάσιας. Ο Βιλλεαρδουίνος σχεδίασε πύργους για τους ιππότες, σπίτια για τους φύλακες, αποθήκες, το κόσμησε με ψηλές τοξοθυρίδες και το μεταμόρφωσε σε «κάστρον ισχυρόν, με άνδρας ανδρειωμένους», για να προσέχει τις ανυπόταχτες φυλές που είχαν πλημμυρίσει τον Ταΰγετο...

Ο Μυστράς ήταν διαιρεμένος σε συνοικίες, ερείπια των οποίων σώζονται στις μέρες μας. Θαυμάσια η συνοικία της Μητρόπολης, με την χαρακτηριστική οδό κατασκευασμένη από ποταμόπετρες, τον καθεδρικό ναό του Αγίου Δημητρίου(1302), το μοναστήρι της Περιβλέπτου (β’ μισό 14ου αιώνα). Η συνοικία της Ευαγγελιστρίας…, η άνω πόλη με το μεγάλο παλάτι και την λαμπρή παρουσία της Αγίας Σοφίας.

Το συγκρότημα των Παλατιών, μοναδικό δείγμα βυζαντινού παλατιού που σώζεται στην Ελλάδα, έδρα και κατοικία του Δεσπότη και της οικογένειάς του, κυριαρχεί αγέρωχο στο μοναδικό πλάτωμα του λόφου. Είναι ένα σύνολο κτισμάτων, που άρχισε να δημιουργείται σχεδόν αμέσως μετά την ίδρυση του κάστρου και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 15ου αιώνα. Η συνεχής προσθήκη κτιρίων σκόπευε να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες της διοικητικής αρχής που στέγαζε. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι η πτέρυγα των Καντακουζηνών, που κτίστηκε από το Δεσπότη Μανουήλ Καντακουζηνό στις αρχές του β΄ μισού του 14ου αιώνα, και η πτέρυγα των Παλαιολόγων, των αρχών του 15ου αιώνα. Η τελευταία αποτελείται από έναν ισόγειο χώρο, που εξυπηρετούσε αποθηκευτικές ανάγκες, τον πρώτο όροφο, που διαιρείται σε οκτώ διαμερίσματα - αίθουσες στρατωνισμού και το δεύτερο όροφο, ο οποίος στέγαζε την αίθουσα του θρόνου.

Στην πρόσφατη συνάντηση τού Δημάρχου Σπάρτης Π. Δούκα με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο δήμαρχος ζήτησε από την υπουργό να επανεξετάσει το θέμα τού να επιτρέπονται γάμοι και βαπτίσεις στις εκκλησίες του Μυστρά, ώστε να ζωντανέψει ο χώρος και να έχει εισοδήματα όπως αντίστοιχες καστροπολιτείες σε Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία, Σκωτία, κλπ. Το Υπουργείο είναι ακόμα επιφυλακτικό! Ωστόσο η υπουργός ανέφερε ότι έχει εξασφαλιστεί 1,3 εκατ. € για την ανάδειξη του συγκροτήματος του Παλατιού του Μυστρά!