ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης στη Bουλή προς την Υπουργό Πολιτισμού για τα αρχαία ευρήματα της πλατείας Υπαπαντής προκειμένου να αναδειχθούν και να αποδοθούν στους πολίτες της Καλαμάτας. Η κατάθεση έγινε μετά την ανησυχία που προκάλεσαν στους πολίτες της μεσσηνιακής πρωτεύουσας οι δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού κας Μενδώνη περί μη ανάδειξης αλλά «κατάχωσης» των αρχαίων ευρημάτων της πλατείας Υπαπαντής. Οι δηλώσεις της κας Υπουργού προξένησαν κύμα διαμαρτυρίας από φορείς και προσωπικότητες της πόλης ενώ χιλιάδες πολίτες της Καλαμάτας υπέγραψαν ψήφισμα ενάντια στην κατάχωση των αρχαίων ευρημάτων, αιτούμενοι την προστασία και την ανάδειξή τους.
Ο Αλέξης Χαρίτσης υπογραμμίζει ότι αρχαιολόγοι, μεταξύ των οποίων και ο καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης, τονίζουν την ανάγκη ανάδειξης των αρχαίων ευρημάτων, και καταλήγοντας ερωτά την Υπουργό:
Θα κινήσει τις διαδικασίες συστηματικής ανασκαφής ώστε να αποκαλυφθούν τα αρχαία και να προχωρήσει η διαδικασία ανάπλασης με επικαιροποίηση της μελέτης, βασισμένη στα ευρήματα;
Θα χρηματοδοτήσει επαρκώς την ανασκαφή με δεδομένο ότι απαιτούνται συγκριτικά μικρά ποσά για την πραγματοποίηση της;