ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Αρχαία θαύματα, υπέροχα τοπία και διάφορα κρασιά φτιαγμένα με αφοσίωση, από τοπικές ποικιλίες - αυτή η δραματική χερσόνησος στα νότια της ηπειρωτικής Ελλάδας έχει πολλά να προσφέρει στον περιπετειώδη ταξιδιώτη. Επωφεληθείτε στο έπακρο από τις διακοπές σας με ένα οδικό ταξίδι που εστιάζει στο κρασί, λέει η Ines

Η χερσόνησος της Πελοποννήσου, που βρίσκεται στην καρδιά της Μεσογείου νότια από την ηπειρωτική Ελλάδα, είναι μια πολύπλευρη περιοχή, που είναι αδύνατο να κατανοηθεί πλήρως αν επισκεφτείτε μόνο μία φορά. Άφθονο και συναρπαστικό σε ίσες διαστάσεις, το τοπίο αλλάζει δραματικά κατά τη διάρκεια των εποχών και οι υποπεριφέρειές του προσφέρουν τόσο μεγάλη ποικιλία τοπίων και σημείων ενδιαφέροντος που θα σας παρασύρουν εύκολα να επιστρέψετε.

Πάνω απ 'όλα, η Πελοπόννησος αμφισβητεί τα εύκολα στερεότυπα αυτού που προσφέρει η Ελλάδα στους επισκέπτες: ζεστές θάλασσες, ηλιόλουστες λευκές βεράντες, φρέσκα θαλασσινά… Ναι, υπάρχουν όλα αυτά σε αφθονία, αλλά υπάρχουν και βουνά με χιόνι, ατελείωτα αρχιτεκτονικά και ιστορικά ορόσημα, δελεαστικά τοπικά πιάτα με κρέας, καταφύγια ακραίων σπορ. Και φυσικά υπάρχει το κρασί. Η Πελοπόννησος φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό ΠΟΠ ελληνικού κρασιού, και η στρατηγική της θέση και η ποικιλία των τροροειδών της την έχουν κάνει μια περιοχή έντονης και ποικίλης παραγωγής κρασιού από τα αρχαία χρόνια.

Λοιπόν, πώς, ως επισκέπτης για πρώτη φορά, θα πρέπει να πλησιάσετε την περιοχή και να αρχίσετε να ανακαλύπτετε τους κρυμμένους θησαυρούς της; Η βασική συμβουλή είναι να εμπιστευτείτε τους ντόπιους και να μείνετε μακριά από τα τουριστικά hotspots που δίνουν μια απαλή ιδέα για τον πραγματικό χαρακτήρα της περιοχής. Όσο ελκυστικό μπορεί να ακούγεται να πετάτε στην Καλαμάτα και να εγκατασταθείτε σε ένα παραθαλάσσιο θέρετρο στη νότια Πελοπόννησο, μια πιο περιπετειώδης εξερεύνηση θα έχει τις ανταμοιβές της - ειδικά για τους ταξιδιώτες που αγαπούν το κρασί.

Αρχείο δεδομένων για την Πελοπόννησο

Η έκταση φυτεύτηκε 19.400 εκτάρια, υπεύθυνη για το 31% της συνολικής ελληνικής παραγωγής κρασιού
Αυτόχθονες ποικιλίες 91% των συνολικών φυτεύσεων
Οινοποιεία 180, με οικόπεδα σε υψόμετρα που κυμαίνονται από 30m-1.000m πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας (Πηγή: Ελληνικό Υπουργείο Γεωργίας, Κρασιά της Ελλάδας)

Αρχαία και μοντέρνα

Πετάξτε στην Αθήνα, νοικιάστε ένα αυτοκίνητο και ξεκινήστε το ταξίδι σας απολαμβάνοντας την λιγότερο από δύο ώρες ταξίδι που σας μεταφέρει από την πρωτεύουσα, μέσω του Ισθμού της Κορίνθου και στο Ναύπλιο, μια πόλη του λιμένα που σκαρφαλώνει στη Μεσόγειο στα βόρεια πλευρά του Αργολικού κόλπου. Το Ναύπλιο ήταν, μεταξύ 1823 και 1834, η πρώτη πρωτεύουσα του νεογέννητου ελληνικού κράτους, και το γραφικό κέντρο του είναι γεμάτο από αρχαία και σύγχρονα ιστορικά στοιχεία. Σε μικρή απόσταση 30 λεπτών με το αυτοκίνητο από το Ναύπλιο βρίσκεται το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα της κλασικής Ελλάδας - και είναι απόλυτα must-see.

Τόσο το Ναύπλιο όσο και η Επίδαυρος είναι υπέροχα μέρη για να μείνετε για δύο ή τρεις νύχτες ενώ εξερευνάτε την ανατολική Πελοπόννησο. Ένα υποχρεωτικό ημερήσιο ταξίδι είναι μια επίσκεψη στην πόλη της Νεμέας, μόλις 40 λεπτά με το αυτοκίνητο από το Ναύπλιο. Η Νεμέα είναι το επίκεντρο της ονομασίας του ομώνυμου κρασιού, ένα από τα πιο σημαντικά στην Ελλάδα, παράγοντας έντονα κόκκινα φτιαγμένα αποκλειστικά από την τοπική ποικιλία Αγιωργίτικο.

Εδώ, δεν θα βρείτε έλλειψη φημισμένων οινοποιείων που οργανώνουν γευσιγνωσίες και περιηγήσεις, όπως το Σεμελί, η Γαία και ο Λαφαζάνης. Και παρόλο που το οινοποιείο Κτήμα Παπαϊωάννου δεν προσφέρει τακτικά περιηγήσεις, θα πρέπει επίσης να προσπαθήσετε να επισκεφθείτε - είναι ένας ιστορικός παραγωγός και ο πραγματικός πρωτοπόρος της Νεμέας, του Αγιωργίτικου και της βιολογικής γεωργίας στην Ελλάδα.

Από τη Νεμέα, κάντε το δρόμο σας - μια εύκολη διαδρομή 40 λεπτών - στη Μαντίνεια, μια άλλη υπέροχη πόλη και μια ενδιαφέρουσα ονομασία κρασιού, που κάθεται στον ορεινό πυρήνα της Πελοποννήσου. Τα τοπικά κρασιά ΠΟΠ, φτιαγμένα από τουλάχιστον το 85% των ιθαγενών Μοσχοφίλερο με ροζ δέρμα που αναπτύσσονται σε μεγάλο υψόμετρο, είναι αρωματικά, ζωντανά και έχουν οξύτητα. Αξίζει να επισκεφθείτε το Domaine Spiropoulos και το Troupis Winery, δύο από τα πιο γνωστά κτήματα της Μαντινείας.

Μετά τη γευσιγνωσία κρασιού, τι καλύτερο από το να ερευνήσετε το τοπικό φαγητό; Το κοντινό χωριό Βυτίνα είναι γνωστό για τους παραδοσιακούς παραγωγούς φέτας και το εξαιρετικό μέλι του, φτιαγμένο επίπονα από πολυσύχναστες μέλισσες στους γύρω λόφους. Από εκεί μπορείτε εύκολα να φτάσετε στη γραφική Δημητσάνα, έναν πετρόκτιστο Αρκαδικό οικισμό και το κοντινό μονοπάτι της μονής του φαραγγιού του Λούσιου. Το δραματικό φαράγγι κατά μήκος του ποταμού Λούσιου έχει τα σχεδόν κατακόρυφα τείχη του με το μοναστήρι του Προδρόμου, καθώς και τα αρχαία και μοντέρνα μοναστήρια του Φιλοσοφού.

Η κεντρική Πελοπόννησος είναι ένας εξαιρετικός προορισμός για λάτρεις τους φαγητού, ιστορίας και φίλους περιπέτειας-σπορ. Οι ασβεστολιθικοί διάδρομοι γύρω από την πόλη του Λεωνιδίου προσφέρουν εντυπωσιακές προκλήσεις αναρρίχησης, ο ποταμός Λάδωνας είναι διάσημος για ράφτινγκ και το χωριό Φολόη, που βρίσκεται σε ένα φυσικό καταφύγιο, προσφέρει όμορφα γραφικές διαδρομές πεζοπορίας.

Παραθαλάσσια αξιοθέατα

Μετά από λίγες μέρες πρόκλησης και επιείκειας, ήρθε η ώρα να κατευθυνθείτε δυτικά στην παράκτια περιοχή της Ηλείας, όπου οι ντόπιοι πηγαίνουν να απολαύσουν την παραλία, μακριά από τα πλήθη και τις σκιές των κρουαζιερόπλοιων. Εκεί, θα βρείτε εύκολα μικρές, απομονωμένες παραλίες όπου η ελληνική είναι η μόνη γλώσσα που ομιλείται. Η λίμνη του Καϊάφα (η οποία διαθέτει θερμές πηγές πλούσιες σε φυσικό θείο) και η κοντινή παραλία στη Ζαχάρω, μια μεγάλη έκταση με φωτεινή, λεπτή άμμο, είναι δύο από τα πιο ειδυλλιακά σημεία για να περάσετε μια ολόκληρη μέρα απλά απολαμβάνοντας τις θεραπευτικές δυνάμεις του ήλιου και το νερό.

Η Ηλεία είναι επίσης - και ίσως πάνω απ 'όλα - ένας ιστορικός και αρχαιολογικός θησαυρός. Η λίστα με τα μέρη για επίσκεψη είναι σχεδόν ατελείωτη, αλλά μεταξύ των επισκέψεων ου δεν πρέπει να χάσετε είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας, ένα από τα πιο σημαντικά συγκροτήματα της αρχαίας Ελλάδας, το λίκνο των Ολυμπιακών αγώνων και το σκηνικό του εμβληματικού βωμού του Δία. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα, μέρος του αρχαιολογικού χώρου στις Βάσσες, και το κάστρο Χλεμούτσι, ένα μεσαιωνικό φρούριο στο δυτικότερο ακρωτήρι της Πελοποννήσου, που προσφέρει εντυπωσιακή θέα στο Ιόνιο Πέλαγος και περιβάλλεται από ένα όμορφο εξαγωνικό καταφύγιο.

Στην Ηλεία, τα αξιοθέατα συνδυάζονται εύκολα με υπέροχη γευσιγνωσία κρασιού. Το ιστορικό κτήμα Μερκούρη, που ιδρύθηκε το 1864, κατασκευάζει μερικά από τα καλύτερα κρασιά στην Πελοπόννησο και ως εκ τούτου είναι υποχρεωτική μια επίσκεψη. Υπάρχουν επίσης πολύ ενδιαφέροντα μικρότερα κτήματα, όπως το Κτήμα Μπριντζίκη , που κατασκευάζουν νόστιμα μπουκάλια, ενώ ακολουθούν ένα ήθος βιωσιμότητας.

Και τέλος, στο τέλος κάθε ημέρας, υπάρχουν φυσικά τα δραματικά ηλιοβασιλέματα πάνω από το Ιόνιο Πέλαγος.

Πηγή:agronews.gr