Με αυστηρούς κανόνες θα διεξαχθεί το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2020 το διήμερο 25 και 26 Σεπτεμβρίου26-08-2020 19:02   

Γράφει ο Δημήτρης Πανάγος

ΕΛΛΑΔΑ. Το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, ένας σπουδαίος υπερμαραθώνιος  246χλμ, λαμβάνει χώρα στα τέλη Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Πέραν του ότι αποτελεί έναν από τους δυσκολότερους αγώνες υπεραποστάσεων  στον κόσμο, έχει και έναν ιδιαίτερο ιστορικό συμβολισμό καθώς αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη για να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους  Πέρσες.

Οι πολυάριθμοι φίλοι του ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ φυσικά αναρωτιούνται για το εάν θα διεξαχθεί ο αγώνας κι εφέτος αφού η πανδημία έχει φέρει τα πάνω κάτω στις αθλητικές διοργανώσεις.

Σύμφωνα λοιπόν με τα έως τώρα δεδομένα, το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ θα διεξαχθεί στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου. Το Δ.Σ. του ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ ανακοίνωσε τους ειδικούς όρους που θα πρέπει να τηρούνται για να δηλώσει κάποιος συμμετοχή στον αγώνα.

Έτσι, αθλητές, μέλη πληρωμάτων και συνοδοί αθλητών θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό ότι είναι αρνητικοί στην Covid-19. Το πιστοποιητικό αυτό θα πρέπει να έχει εκδοθεί από πιστοποιημένο εργαστήριο το πολύ 72 ώρες πριν την άφιξή τους στην Ελλάδα και να είναι στην αγγλική γλώσσα. Τα πιστοποιητικά θα πρέπει να κατατεθούν στην Γραμματεία του αγώνα κατά την εγγραφή του αθλητή στη Γλυφάδα.

Επιπρόσθετα, μια σειρά κανόνων θεσπίζονται ειδικά για εφέτος και αφορούν στην ασφαλή διεξαγωγή του αγωνίσματος. Έτσι:

Πριν τον αγώνα οι αθλητές θα έχουν υποχρεωτικά μαζί τους:

 • Δοχείο υγρών 500ml ή/και πτυσσόμενα ατομικά ποτηράκια.
 • Μικρό τσαντάκι ή σακίδιο που να χωράει 2 σφουγγάρια και 1 ή 2  'μεταλλικές' κουβέρτες που θα παραλάβουν  κατά την εγγραφή τους.
 • 4-5  μάσκες που θα φορούν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ κάθε φορά που θα βρίσκονται σε κλειστό χώρο, στο χώρο της Γραμματείας κατά την εγγραφή τους καθώς και κάθε φορά που χρησιμοποιούν πούλμαν της διοργάνωσης δηλαδή από τα ξενοδοχεία στο χώρο της εκκίνησης και μέχρι τη στιγμή της εκκίνησης, σε περίπτωση εγκατάλειψης, επιστροφή στην Αθήνα κλπ.
 • Οι αθλητές κατά την εγγραφή τους στη Γραμματεία θα πρέπει να τηρούν τις αποστάσεις όπως θα τους υποδειχθεί.

Εκκίνηση

 • Οι αθλητές πρέπει να φορούν τη μάσκα τους συνεχώς μέχρι τη στιγμή της εκκίνησηςΜετά την εκκίνηση οι μάσκες μπορούν να πεταχτούν στα ειδικά δοχεία που θα βρίσκονται λίγο μετά τον τάπητα.
 • Πριν την εκκίνηση μέλη της διοργάνωσης, θα τοποθετήσουν τους αθλητές σε σειρές των 10 ατόμων σύμφωνα με αύξουσα σειρά του αριθμού τους (ΒΙΒ Νο). Κάθε σειρά θα ξεκινάει κάθε λίγα δευτερόλεπτα. Χρόνος εκκίνησης θα λογίζεται η στιγμή που ο κάθε αθλητής περάσει πάνω από τον τάπητα. Με βάση αυτόν τον χρόνο εκκίνησης θα υπολογιστεί και η επίδοσή τους στον τερματισμό.
 • Στο χώρο της εκκίνησης θα βρίσκονται μόνον οι δρομείς και τα απολύτως απαραίτητα μέλη του Σπάρταθλον. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ η παρουσία των μελών των πληρωμάτων, των συνοδών και φίλων των αθλητών στο χώρο της εκκίνησης.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα

 • Οι αθλητές θα πρέπει να φροντίζουν να κρατούν μεταξύ τους τις απαραίτητες αποστάσεις καθ΄ όλη την διάρκεια του αγώνα.
 • Οι εθελοντές του αγώνα θα είναι εφοδιασμένοι με όλα τα απαραίτητα είδη προστασίας ώστε να εξασφαλίζεται η υγεία αθλητών και εθελοντών.
 • Οι αθλητές φθάνοντας στα C/Ps δεν  θα 'σερβίρονται' μόνοι τους αλλά θα ζητούν τα είδη τροφοδοσίας και τα ποτά από τους
 • Τα drop bags θα βρίσκονται στην αρχή του c/p.
 • Οι αθλητές θα πρέπει να μη καθυστερούν μπροστά στα τραπέζια του c/p. Παρ΄ όλα αυτά σε κάποια C/Ps και κυρίως μέχρι το c/p 22 είναι βέβαιον ότι θα δημιουργηθούν θέματα συνωστισμού. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις ο επί κεφαλής του c/p θα είναι εφοδιασμένος με ένα σήμα κυκλοφορίας STOP για να δημιουργεί την απαραίτητη 'ουρά' που αναγκαστικά θα φέρει και κάποιες χρονικές καθυστερήσεις. Εάν κάποιος αθλητής δεν επιθυμεί να καθυστερήσει, μπορεί να παρακάμψει  το συγκεκριμένο c/p αλλά όχι να εξυπηρετηθεί εκτός σειράς.
 • ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ στα μέλη των πληρωμάτων, στους συνοδούς και σε οποιονδήποτε άλλον να πλησιάζουν στο χώρο των C/Ps  όπου δεν επιτρέπονται βοήθειες προς τους αθλητές. Πρόσβαση στο χώρο του c/p θα έχουν ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΔΡΟΜΕΙΣ. Ο χώρος 15 μέτρα πριν και 15 μέτρα μετά το c/p θα πρέπει να μένει τελείως ελεύθερος (τα σημεία των 15 μέτρων θα σημαδευτούν)

  Τερματισμός

 • Στο χώρο του τερματισμού (Άγαλμα Λεωνίδα) θα παρευρίσκονται μόνον οι απολύτως απαραίτητοι για την διαδικασία του τερματισμού.
 • Δεν επιτρέπεται -όπως συνηθιζόταν σε παλαιότερες χρονιές—ο αθλητής κατά τον τερματισμό του να συνοδεύεται από συνοδούς ή/και φίλους. Τα τελευταία 100 μέτρα ο αθλητής θα τα διανύει μόνος του.
 • Οι αθλητές καλούνται να μην αγγίζουν ή να αγκαλιάζουν το Άγαλμα του Λεωνίδα.

Ευχή  όλων, τα επιδημιολογικά δεδομένα το διήμερο 25 και 26 Σεπτεμβρίου να συνεχίσουν να είναι ευνοϊκά για τη διεξαγωγή του ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ.

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας
 
 

Τιμές Καυσίμων ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ