Γράφει ο Παναγιώτης Ηλ. Κομνηνός *

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Τουρκικής Δημοκρατίας, γνωρίζω πως η επιστολή μου αυτή, δεν θα φτάσει ποτέ στα χέρια σας, και το πιθανότερο ούτε θα λάβετε γνώση του περιεχομένου της μέσω τρίτων, όμως είμαι σίγουρος πως στο βάθος-βάθος, τα όσα θα ακολουθήσουν δεν είναι άγνωστα σε εσάς, όπως επίσης δεν είναι άγνωστα και σε πολλούς ομοεθνείς σας.

Πολλές φορές σας έχω ακούσει στην τηλεόραση ,να μιλάτε για την ιστορία τόσο την προσωπική σας όσο και του έθνους σας και ανεξάρτητα του εύρους της ιστορικής σας γνώσης και των προθέσεών σας, απορώ για το θράσος σας.

Ακόμη κι εγώ ο ασήμαντος κ. Ερντογάν απορώ για το θράσος σας, να ευτελίζετε την ιστορία και ανάλογα με τις προθέσεις σας και τις περιστάσεις να τη διαπλάθετε στα μέτρα σας. Τούτο είναι ύβρις της γνώσης, η οποία γνώση είναι αυτή τούτη η αλήθεια σε όλες τις εκφάνσεις της.

Κατ΄ αρχάς κ. Ερντογάν, εσείς πόθεν έρχεστε και ποιος είσθε; Είναι γνωστό ,πως ξεκινήσατε από την περιοχή Ποταμιά του Πόντου. Εσείς ο ίδιος το έχετε δημοσίως ομολογήσει, πως ο παππούς σας όταν ήσασταν μικρός, σας προέτρεπε να λέτε και να επιμένετε, ότι είσθε μουσουλμάνος. Γιατί αυτή η παππουδική προτροπή; Μήπως κρατάτε από κάποια εθνική γενιά μιάς εκ των αρκετών μειονοτήτων, όπως συμβαίνει και με χιλιάδες άλλους κρυπτοέλληνες και χριστιανούς, που εξακολουθούν να υπάρχουν σ΄ ολόκληρη τη χώρα σας και ανάμεσά τους χιλιάδες απ΄ αυτούς εξακολουθούν να νοιώθουν Έλληνες και οι οποίοι όταν νοιώσουν ασφαλείς, δεν χάνουν ευκαιρία να το εκδηλώνουν; Ενδεικτικά περί τούτου, που ίσως να το έχετε πληροφορηθεί , γιατί τότε είχε κάνει μεγάλη αίσθηση, όταν στο στάδιο της Σμύρνης το έτος 1971 ακούστηκε ο Ελληνικός Εθνικός ΄Υμνος, για την νίκη στους Βαλκανικούς αγώνες κολύμβησης του ΄Ελληνα πρωταθλητή των τριών τότε χρυσών μεταλλίων Χρήστου Δάρα -κατά αφήγηση του ιδίου προς τον γράφοντα- όλοι σχεδόν οι θεατές σηκώθηκαν όρθιοι και έψαλλαν μαζί τον Ελληνικό Εθνικό ΄Υμνο, με αποτέλεσμα να επέμβει η τοπική αστυνομία για να επιβάλλει την «τάξη»!!!. Και κάτι άλλο κ. Ερντογάν. Γιατί μέχρι και πριν λίγα χρόνια οι «Γκρίζοι Λύκοι», με τους οποίους τώρα συνεργάζεσθε αγαστά, στις δημόσιες εμφανίσεις σας φώναζαν ρυθμικά και μάλλον προκλητικά «Ποταμιά-Ποταμιά»; Απλώς ερωτώ.

Και έπεται συνέχεια κ. Ερντογάν. Οι πρόγονοί σας-τους Τούρκους εννοώ-πόθεν προέκυψαν; Εκεί στις στέπες της Ανατολικής Ασίας και στα υψίπεδα της Μογγολίας γνωρίζετε , πως ουδέποτε υπήρξε Τουρκική επικράτεια, ούτε Τουρκικός πολιτισμός. Ούτε Τούρκοι με εθνική συνείδηση. Τώρα πως έφυγαν απ΄ εκεί, πως εξισλαμίστηκαν και πως έφτασαν στις παρυφές της Χριστιανικής Αυτοκρατορίας του Βυζαντίου, δεν είναι δα και καμμιά ηρωική και μεγαλειώδης πορεία προς τη Δύση και ας όψεται η λαθεμένη τακτική των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων, που μόνιμα σχεδόν εφάρμοζαν το δόγμα της αμυντικής αντίστασης.

Και από τις άνυδρες στέπες κ. Ερντογάν βρεθήκατε άτακτοι και πολεμοχαρείς εισβολείς σε εδάφη άλλων ιστορικών λαών, δηλαδή με την επιβολή βίας μπήκατε σε ξένη γη και με το έτσι θέλω την κάνατε δική σας. Κάποιους απ΄ αυτούς τους ιστορικούς λαούς καταφέρατε να τους εξαφανίσετε από προσώπου γης και κάποιους άλλους να τους υποτάξετε στο πλαίσιο μιας ισλαμικής αντίληψης ισοπέδωσης εθνικών συνειδήσεων και διαμόρφωσης μιας νέας επικράτειας με τακτικές όμως μειοψηφικής επιβολής, όπως τούτο εξακολουθεί μέχρι σήμερα να συμβαίνει με τους γνήσιους Τούρκους, που εξακολουθούν να είναι μειοψηφία στην ίδια τους τη χώρα .

Παραβιάζοντας όλες τις συμφωνίες, που είχαν κάνει μαζί σας οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες, περάσατε από την Ασία στην Ευρώπη και φτάσατε μέχρι τη Βιέννη, πάντα ως πολεμοχαρείς κατακτητές και άρπαγες, χωρίς την ελάχιστη προσφορά πνεύματος και πολιτισμού .Δεν είχατε να δώσετε τίποτα το καινούργιο, όπως λ.χ. έπραξε ο δικός μας Μέγας Αλέξανδρος. Ακόμη και μέχρι σήμερα τίποτα το μεγάλο δεν έχετε προσφέρει στον παγκόσμιο πολιτισμό, παρά μόνο συμφορές και γενοκτονίες πότε με τους Αρμένιους, πότε με τους Πόντιους, άλλοτε με τους Κούρδους τους Ασσύριους, Χαλδαίους κ.ά. για να μη ξεχνάμε και τη μεγάλη τραγωδία της Κύπρου και τις εκτελέσεις εκατοντάδων αιχμαλώτων Ελληνοκυπρίων. Ναι κ. Ερντογάν ανίερα δολοφονήσατε αιχμαλώτους. Διώξατε 200.000 Έλληνες από την Πόλη, αρπάζοντας τις περιουσίες τους και τα υπάρχοντά τους, σε αντίθεση με μας που σεβόμαστε τους Μουσουλμάνους της Θράκης. Δεν σεβαστήκατε ούτε την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε σχέση με την Κύπρο… και εξακολουθείτε να μη σέβεστε το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά ούτε και το Διεθνές Δίκαιο.

Ο Ελληνισμός είδε και έπαθε από εσάς τα πάνδεινα, γιατί καίτοι αρχικά υποτελής, ανέκαθεν τον φοβόσασταν περισσότερο από τους υπόλοιπους λαούς, που κι αυτοί είδαν κι απόειδαν ,ώσπου να αποτινάξουν το ζυγό σας. Γνωρίζετε πως ο Ελληνισμός ως ιδέα και πνεύμα, όχι μόνο δεν υποτάσσεται εύκολα αλλά και ότι ως διαχρονική δύναμη ιστορίας έχει ανεξίτηλα εμποτίσει ως μέσα τους ακόμη και τα εδάφη , στα οποία είχε μεγαλουργήσει από αιώνες πριν, τα οποία τώρα τα διακατέχετε. Και δεν αισχύνεστε, που έχετε υποχρεώσει τους Τούρκους ξεναγούς ένοχα να σιωπούν, όταν οι ξένοι επισκέπτες των Ελληνικών αρχαιολογικών μνημείων που υπάρχουν διάσπαρτα στη χώρα σας, ζητούν να πληροφορηθούν την ιστορική τους προέλευση.

Κάθε μια από τις κτήσεις σας στην Κεντρική Ελλάδα, στη Θράκη, στον Πόντο ,στα νησιά μας, σε ολόκληρη την Ιωνία μας, την Κύπρο και την Κρήτη, όλες είχαν ανεξίτηλους τίτλους Ελληνικής ιδιοκτησίας. Η παγκόσμια λάμψη του Παρθενώνα, το ατελείωτο φως της Αγίας Σοφίας, οι μεγαλειώδεις ναοί, τα στάδια και τα θέατρα, τα ονόματα των μεγάλων φιλοσόφων και διανοητών, των λαμπρών Ελληνικών πόλεων από την Τραπεζούντα, την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, ως την Αντιόχεια, την ΄Εφεσο και την Αθήνα, όλα αυτά και αμέτρητα άλλα ήταν και είναι ο Ελληνισμός.

Ο Ελληνισμός κ. Ερντογάν σας κατατρύχει ακόμη και τώρα, που περιορίστηκε στα σημερινά του εδαφικά όρια. Δεν μας πετάξατε στη θάλασσα , όπως αυτάρεσκα αλλά και ανιστόρητα, για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, συνηθίζετε κάθε τόσο να ισχυρίζεσθε. Αν σήμερα η Ανατολική Θράκη και μέρος της Κωνσταντινούπολης όπως και ολόκληρη η Ιωνία δεν αποτελούν εδάφη του Ελληνικού Κράτους, όπως και η Προποντίδα με τον Πόντο δεν αποτελούν αυτόνομες επικράτειες, δεν είναι δικό σας πολεμικό επίτευγμα αλλά δικό μας πολιτικό λάθος, ίσως το χειρότερο στην ιστορία μας, αφού καταφέραμε τότε ακόμα και τους συμμάχους μας της «ΑΝΤΑΝΤ» να τους κάνουμε αντιπάλους. Διαβάστε καλά πρώτα τη Συνθήκη των Σεβρών και μετά να μιλάτε για εκείνη της Λωζάνης, της οποίας θα ‘πρεπε εμείς να αξιώνουμε την αναθεώρηση και όχι εσείς.

Και μη τρέφετε αυταπάτες κύριε Ερντογάν για τα νησιά μας, που βρίσκονται κοντά στις τουρκικές ακτές, όπως λ.χ. το Καστελόριζο. Ανέκαθεν τα νησιά μας ήταν Ελληνικά και εσαεί θα εξακολουθήσουν να είναι. Σας θυμίζω πως και οι νήσοι Μαλβίδες, τα γνωστά Φώκλαντ, απέχουν μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τις ακτές της Αργεντινής, παρά ταύτα όμως κανείς δεν αμφισβητεί την Βρετανική κυριότητα επ΄ αυτών και ας απέχουν χιλιάδες μίλια από την Αγγλία και ασφαλώς θα ενθυμείσθε την παγκόσμια ταπείνωση των Αργεντίνων πριν από κάποια χρόνια, όταν επιχείρησαν να τα καταλάβουν, επειδή δήθεν βρίσκονται πλησίον των ακτών της χώρας τους.

Ναι κ. Ερντογάν ο Ελληνισμός σας κατατρύχει, γιατί ως οικουμενική αντίληψη έχει παγκόσμια ακτινοβολία και πνευματικό κύρος ,που τώρα με το άνοιγμα της γνώσης, όλο και πιο πολύ αναγνωρίζεται και εμπεδώνεται, χωρίς να έχει ανάγκη οπλοστάσια όπως τα δικά σας. Και τον φοβάσθε τον Ελληνισμό, γιατί αν δεν υπήρχαν τα θρησκευτικά εμπόδια του δικού σας ιδιότυπου ισλαμισμού, ίσως εκατομμύρια εκ των ομοεθνών σας , να γινόντουσαν περισσότερο, αν όχι ΄Ελληνες ,τουλάχιστον αξιόπιστοι συνοδοιπόροι συναφών αρχών, αξιών και συμφερόντων υλικών και πολιτισμικών.

Την Αγία Σοφία και αν την μετατρέψατε σε τέμενος, Αγία Σοφία θα παραμένει στον ίδιο τόπο και με την ίδια ιστορία, την οποία ιστορία της δεν μπορείτε να την πλαστογραφήσετε, διότι έχει πλέον καταστεί ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ. ΄Aλλωστε και σεις στη γλώσσα σας την ίδια ονομασία χρησιμοποιείτε, AGIASOFUA την αποκαλείτε- όπως ΄Ισταμπουλ την Πόλη, Ισμίρ τη Σμύρνη, Ισνίκ τη Νίκαια, Ιστίνιε τα Στενά- oνομασία Eλληνικότατη και όχι Ρωμαϊκή ή Λατινική από τότε που οι ΄Ελληνες αρχιτέκτονες Ανθέμιος και Ισίδωρος την σχεδίασαν και την οικοδόμησαν στα μέσα του 6ου αιώνα μ.Χ., κατ΄ εντολή του Ιουστινιανού.

Ο Ιουστινιανός μπορεί να ήταν και να θεωρείται Αυτοκράτορας της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αλλά στην πραγματικότητα είχε ενστερνιστεί την Ελληνοχριστιανική Ιδεολογία, όπως το ίδιο συνέβη ανεξαιρέτως και με όλους τους μεταγενέστερους Αυτοκράτορες. Σας θυμίζω μια ιστορική του φράση σχετικά με το τότε δίκαιο, που όπως συμβαίνει με τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα ήθη και τα έθιμα αποτελεί και αυτό εθνολογικό χαρακτηριστικό τουλάχιστον δικαιϊκής παιδείας και πολιτισμού. Είχε πει τότε πως «το δίκαιό μας στηρίζεται στο δίκαιο των Λακεδαιμονίων και των Αθηναίων» .Σας θυμίζω επίσης, πως από τον Αυτοκράτορα Ηράκλειτο και έπειτα η επίσημη γλώσσα της Αυτοκρατορίας ήταν η Ελληνική. Το «΄Ελληνες έσμέν το γένος ….» του μεγάλου φιλοσόφου Γεωργίου Γεμιστού-Πλήθωνα, δεν σας λέει τίποτα;

Ενδεικτικά, θέλετε κι άλλα κύριε Ερντογάν; Αν τραβήξετε τις κουρτίνες με τις οποίες καλύψατε τα μωσαϊκά και τις τοιχογραφίες του Ι. Ν. της Σοφίας του Θεού, θα δείτε τις ονομασίες των ιερών παραστάσεων με γράμματα του Ελληνικού Αλφαβήτου .Και αν θέλετε να μάθετε ποιες λειτουργίες εκτελούνταν στις ιεροτελεστίες, θα πληροφορηθείτε για τις λειτουργίες στην Ελληνική Γλώσσα των Αγίων Βασιλείου , Χρυσοστόμου και Ιακώβου εκ των οποίων οι δύο πρώτοι είχαν σπουδάσει στις Φιλοσοφικές Σχολές των Αθηνών και η μητρική τους γλώσσα ήταν η Ελληνική.

Είναι λοιπόν τεράστιο ιστορικό λάθος να ισχυρίζεσθε, ότι ως λαός είστε συνεχιστές της άλλοτε κραταιάς Αυτοκρατορίας. Αν ήταν έτσι, θα ‘πρεπε να έχετε τουλάχιστον αποδεχθεί τον πολιτισμό της και όχι να τον υποτάξετε στο σκοτάδι των τετρακοσίων χρόνων, που το πλήρωσε ακριβά ο κύριος φορέας αυτού του πολιτισμού , που ήταν ο Ελληνισμός και οι ΄Ελληνες και όχι οι κάποιοι Λατίνοι, Ρωμαίοι και Φράγκοι, οι οποίοι προ πολλού είχαν παύσει να έχουν ουσιαστική σχέση με την Αυτοκρατορία, της οποίας άλλωστε ήταν οι κύριοι υπαίτιοι της αποδυνάμωσής της με τις λεγόμενες σταυροφορίες και των οποίων οι χώρες προέλευσής τους δεν κακόπαθαν από εσάς.

Και κάτι άλλο – και τελευταίο- κύριε Ερντογάν. Καιρός είναι να μη ζείτε πλέον με τις αυταπάτες και μεγαλομανίες των απειλών και σουλτανισμών σας και σε ότι μας αφορά ,να ξέρετε πως ο Ελληνισμός και οι ΄Ελληνες, μπορεί στο μέλλον να φανούν χρήσιμοι στον Τουρκικό λαό, του οποίου εκτός των άλλων οι βιοτικές ανάγκες είναι πάνω από τις δικές σας αυτοκρατορικές χίμαιρες. Εκτός και αν εσείς ο ίδιος δεν το θέλετε και γι΄ αυτό ίσως , στην πρώτη ισλαμική προσευχή στην AGIASOFUA σταθήκατε δίπλα στον επίτροπο θρησκευτικών υποθέσεων του κράτους σας, ο οποίος εμφανίστηκε κραδαίνοντας την ίδια φονική χατζάρα των προγόνων σας, βεβηλώνοντας την αιώνια ιερότητα του χώρου. Tί είδους συμβολισμός ήταν αυτός κύριε Ερντογάν; Δεν ξέρω, απλά λέω. Μήπως η χαντζάρα συμβολίζει τις επεκτατικές ιδεοληψίες σας;

Παρά ταύτα, εμείς είμαστε έτοιμοι, εφόσον και σεις το θελήσετε, να οικοδομήσουμε χάριν της ευημερίας των δύο λαών μας, ένα ειρηνικό και δημιουργικό μέλλον. Σας περιμένουμε, αρκεί όμως να έλθετε χωρίς χατζάρες.

Καληνύχτα, κύριε Ερντογάν.

*Δικηγόρος

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr