Ο κλάδος, αντιμέτωπος με πλήρη οικονομική καταστροφή, ξεκινά κινητοποιήσεις

ΕΛΛΑΔΑ. Σε ολόκληρη τη χώρα 8.500 περίπου κυλικεία, σε δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες παραμένουν κλειστά από τις 3 Μαρτίου. Οι ιδιοκτήτες ή διαχειριστές τους βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο και ουσιαστικά δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει.

Τα έσοδά τους φέτος εκμηδενίστηκαν, ενώ οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές τους τρέχουν και ήδη σε καθημερινή βάση ορισμένοι ιδιοκτήτες κυλικείων αναγκάζονται να διαγραφούν από το ΓΕΜΗ και να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους επιβίωσης.

Παρά την ιδιομορφία τους, τα σχολικά κυλικεία αντιμετωπίζονται από τις φορολογικές και ασφαλιστικές αρχές ως τυπικές επιχειρήσεις εστίασης, με ιδιαίτερο ΚΑΔ. Οι μόνες ενισχύσεις που έχουν πάρει μέχρι σήμερα είναι το επίδομα των 800 ευρώ για το δίμηνο κλείσιμο Μαρτίου και Απριλίου και το επίδομα των 534 ευρώ για τον Μάιο. Τον Ιούνιο, αν και το σχολεία τυπικά άνοιξαν, τα κυλικεία παρέμειναν κλειστά. Αλλά μέχρι χθες δεν τους είχε δοθεί το ειδικό επίδομα των 534 ευρώ σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις που παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας (σχετική εγκύκλιος δημοσιεύτηκε αργά το βράδυ).

Η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Σχολικών Κυλικείων, ζητά από την πολιτεία την λήψη μέτρων για την ουσιαστική στήριξη των κυλικείων, τονίζοντας πως ο κλάδος λόγω της καραντίνας γνώρισε την οικονομική καταστροφή.

Παράλληλα, καλεί όλα τα σωματεία του κλάδου σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020 και ώρα 17:30 στην πλατεία Κάνιγγος με πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος.

Η Επιτροπή Αγώνα ζητά από το Υπουργείο:

  • Την νομοθέτηση του ενός έτους παράτασης των συμβάσεων μας για όλο τον κλάδο. Ήταν για όλους μας μία ζημιογόνος χρονιά. Δεν μπορούν να υπάρχουν εξαιρέσεις
  • Τα σχολικά γεύματα να περάσουν στα χέρια των άμεσα υγειονομικών υπευθύνων, που δεν είναι άλλοι παρά οι ιδιοκτήτες των σχολικών κυλικείων. Η σίτιση των σχολείων πρέπει να γίνετε ως δεκατιανό και όχι ως μεσημεριανό. Όλοι οι μαθητές θα πρέπει να σιτίζονται την ώρα λειτουργίας του σχολείου μέσω κυλικείων, με πιστοποιημένα προϊόντα, όπως συμβαίνει στα σχολεία της Κύπρου .
  • Απαλλαγή Β δόσης μισθώματος, του σχολικού έτους 2019-2020 με απόφαση από την ΚΕΔΕ. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε βοήθεια την απαλλαγή 6 ημερών που αφαιρέθηκαν από την Γ δόση. Την απαλλαγή «Β’ δόσης 2019-2020» θεωρούμε απαραίτητη, ως ελάχιστη βοήθεια για την καταστροφή εμπορευμάτων, την πληρωμή οφειλών προς προμηθευτές και βοήθεια για επανεφοδιασμό την νέα σχολική χρονιά. Επισημαίνουμε το μεγάλο ποσοστό απουσίας μαθητών, λόγω της έξαρσης Η1Ν1 κατά τους προηγούμενους μήνες. Τέλος, αυτά τα χρήματα τα χρησιμοποιήσαμε για να αντέξουμε όλο αυτό το διάστημα.
  • Μείωση μισθώματος κατά 40% , για όλο τον κλάδο , για το σχολικό έτος 2020-2021, ως μέτρο αντιμετώπισης της επερχόμενης οικονομικής κρίσης.
  • Μείωση - Έκπτωση των ασφαλιστικών μας εισφορών ΕΦΚΑ για όλο το σχολικό έτος 2020-2021.
  • Νομοθετική τροποποίηση η οποία να χαρακτηρίζει το επάγγελμα μας «εποχικό».
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, για τον κλάδο σχολικών κυλικείων ο οποίος βάση σύμβασης χρεώνεται 189 ημέρες ετησίως, ενώ αντικειμενικά δεν ξεπερνάει τις 150 εργάσιμες ημέρες. Κατά το τρέχον σχολικό έτος δεν εργαστήκαμε ούτε 80.
  • Τη διεύρυνση της λίστας των επιτρεπόμενων ειδών πώλησης των σχολικών κυλικείων. Αλλαγή των τιμών στην λίστα διατιμημένων προϊόντων αναλογικά με την αύξηση κόστους των πρώτων υλών. Τιμές οι οποίες παραμένουν σταθερές τα τελευταία 7 έτη.
  • Να υπάρξει ειδική μέριμνα παράτασης συμβάσεως, σε περιπτώσεις όπου η σύμβαση μισθώματος σχολικού κυλικείου λήγει έως 3 έτη πριν την συνταξιοδότησή του μισθωτή .
  • Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του μισθώματος σε σχέση με τις ημέρες και τις απουσίες των παιδιών και όχι με βάση τους εγγεγραμμένους μαθητές, κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, διότι υπάρχουν απουσίες για λόγους υγείας, προετοιμασίας πανελληνίων, αναβολής στρατού. Πλέον θα απουσιάζουν παιδιά λόγω covid 19.
  • Να παρθούν αυστηρά μέτρα κατά των delivery που μπαίνουν στα σχολεία.Επίσημη απάντηση με ημερομηνία έναρξης της επαναλειτουργίας μας, με προφανή αναμενόμενη ημερομηνία την 7η Σεπτεμβρίου και προϋποθέσεις που να αντιστοιχούν στην αντικειμενική πραγματικότητα των συνθηκών, των ελληνικών σχολείων. Εάν όχι, παρακαλούμε για μία επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση που να αιτιολογεί τους αποδεδειγμένους λόγους, για τους οποίους δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε!

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κάλεσμά της η Επιτροπή, « Τα όσα ζητάμε, τα έχουμε πληρώσει , από τις ασφαλιστικές μας εισφορές και την φορολογία. Δεν ζητάμε από το κράτος να μας χαρίσει τίποτα! Είναι λίγα από τα όσα δικαιούμαστε. Ζητάμε αλλαγές που θα βοηθήσουν να αντέξουμε τις δύσκολες μέρες που έρχονται και να ανταπεξέλθουμε στις επαγγελματικές και προσωπικές μας υποχρεώσεις, μια χρονιά που προβλέπεται γεμάτη αντιξοότητες και δύσκολες στιγμές!» .