ΜΑΝΗ. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει όσο το σκοτάδι πλησιάζει και δεν αφήνει τα εναέρια μέσα να δαμάσουν τη φωτιά στη Μάνη. Ο οικισμός Νεοχώρι απειλείται και εκκενώνεται ενώ η μάχη που δίνουν εκατοντάδες πυροσβέστες με δεκάδες εναέρια μέσα είναι τιτάνια. Σκηνές που θυμίζουν την κόλαση του Δάντη με πύρινο τον ουρανό της Λακωνικής Μάνης και τα σύννεφα καπνού να διακρίνονται ακόμα και από το διάστημα. Ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βρίσκεται στη Μάνη και συντονίζει το έργο. Η φωτιά έχει δύο μέτωπα, το ένα προς το βουνό και το άλλο προς τον οικισμό Νεοχώρι, κοντά στο Σκουτάρι.

Σήμερα 22 Αυγούστου και ώρα 12:00 ανιχνεύθηκε πυρκαγιά στην περιοχή της Μαραθέας στην Ανατολική Μάνη με χρήση δορυφορικών δεδομένων από εργαλεία που έχει αναπτύξει η επιχειρησιακή μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Στις 12:40 ενεργοποιήθηκε το προγνωστικό σύστημα ταχείας απόκρισης IRIS για την παροχή πρόγνωσης εξάπλωσης. Η ενεργοποίηση έγινε από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος.
Ισχυρές δυνάμεις είχαν να παλέψουν με τη φωτιά και τον άνεμο.

Τώρα ο φόβος όλος είναι στο τι θα γίνει όταν τα εναέρια μέσα αναγκαστούν σε καθήλωση λόγω σκότους ενώ η φωτιά δεν έχει τιθασευτεί. Το βράδυ ίσως να είναι ένα από τα δυσκολότερα που έχει ζήσει η περιοχή.

Παράλληλα με τις προσπάθειες κατάσβεσης από την ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής στο σημείο, έχει ξεκινήσει έρευνα από το τοπικό Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής και ήδη με εντολή του Αρχηγού του Π.Σ. έχει μεταβεί και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), για τη διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες ξέσπασε αυτή η πυρκαγιά στην Ανατολική Μάνη. Στο σημείο έχει μεταβεί για τον συντονισμό της όλης προσπάθειας και ο ίδιος ο Αρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.