Γράφει ο Χρόνης Πολυχρονίου

Αγαπητέ σύντροφε Ευκλείδη.
Διασταύρωσα τις σκέψεις μου με ένα φίλο του οποίου εμπιστεύομαι το ένστικτο και την πολιτική του σκέψη. Δεν είναι μορφωμένος. Ούτε και ελίτ. Αντίθετα είναι ένας αγρότης με υψηλή κοινωνική μόρφωση, άποψη και συμμετοχή στα κοινά. Πρόκειται για έναν από αυτούς, που όλες οι Κυβερνήσεις τους αναζητούν να μεσολαβήσουν συμβιβαστικά όταν οι αγρότες είναι με τα τρακτέρ στους δρόμους.
‘’Ρε Γιώργο’’ τον ρώτησα, όση ώρα αυτός συνέχιζε πάνω σε ένα πάγκο εργασίας να συσκευάζει με ευλάβεια ορισμένα από τα εποχιακά αγροτικά προϊόντα του. ‘’Ένας πολύ καλός σύντροφος, θεωρητικός της Αριστεράς, μυαλό ξυράφι, διατυπώνει την άποψη ότι «ήταν και είναι ακατανόητη η επιχείρηση να μετατοπιστεί ιδεολογικά και προγραμματικά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς την Κεντροαριστερά»’’.
Απέφυγα να του πω πως πρόκειται για έναν Αριστερό μεν, πλην αστό. Με σπουδές, θέσεις και αξιώματα καθώς και ικανή οικονομική επιφάνεια. Δηλαδή εσένα σύντροφε, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον μπροστάρη και επί κεφαλής των 53+ του ΣΥΡΙΖΑ.
Άργησε λίγο να μου απαντήσει, ο Γιώργος. Χωρίς να σηκώσει τα μάτια του κάποια στιγμή από το κιβώτιο που το είχε αντικαταστήσει εν τω μεταξύ με ένα άδειο, μου είπε. «Να σου πω. Καλό μου ακούγεται στα αυτιά. Αλλά πες μου, όλη αυτή η αντίδραση εμένα σε τι θα με βοηθήσει;»
Φέραμε τότε ξανά εμείς στη μνήμη μας αυτό το λεγόμενο, Αριστερόμετρο. Βασικό διαχρονικά διχαστικό αξεσουάρ της Παράταξης. Και από το μυαλό μας πέρασαν σαν αστραπή όλοι εκείνοι οι κατατρεγμένοι μετά τον Εμφύλιο Αριστεροί γονείς μας, οι οποίο προσκύνησαν, υπέγραψαν, κρύφτηκαν ή δήλωναν απλώς …Κεντρώοι. Για να ξεφύγουν. Να σωθούν. Για να γλυτώσουν από το τέρας. Για ‘’Ριζοσπάστη’’ ούτε λόγος. Ούτε την ΄΄Αθηναϊκή’’ αγόραζαν. Μόνο ‘’Τα ΝΕΑ’’ διπλωμένα στα τέσσερα. Επρόκειτο για αυτούς που συντρίβανε κάθε φορά σιωπηλά και ταπεινά την Δεξιά και δίνανε τις μεγάλες εκλογικές νίκες του Λαού στην ΕΔΑ, την ΕΚ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι λεγόμενοι …Κεντρώοι. Αυτούς έτρεμε διαχρονικά η Δεξιά. Όχι τους άλλους. Μια λανθάνουσα Αριστερή συνείδηση που ενυπάρχει σταθερά μέσα στον Ελληνικό Λαό.
Σκεφτήκαμε επίσης και αυτή καθαυτή την μετατόπιση που επικαλείσαι, η οποία δεν δείχνει να τείνει προς το Κέντρο. Αντίθετα καταγράφηκε μία μετατόπιση του 32% προς τον Τσίπρα και επομένως …Αριστερά. Εάν αυτή δεν είναι ευπρόσδεκτη, να μας το δηλώσετε ευθαρσώς. Δεχόμαστε να μας βάλλετε και …Αριστερόμετρο. Και να συγκρίνουμε τότε τις μετρήσεις. Μέχρι εκεί όμως. Αρκετά. Επίσης οφείλετε να μας ξεκαθαρίσετε, αφού έτσι το θέλετε, εάν τα κόμματα είναι λέσχες ιδεολογικής καθαρότητας για εσωτερική τους κατανάλωση και δεν υπόκεινται στην υπηρεσία του Λαού που εκπροσωπούν και στων ανθρώπων τα βάσανα? Εάν η πολιτική σας δηλαδή είναι μαζί και χόμπι.
Όσο για τις ‘’διαφωνίες για τις διαφωνίες’’ με την επίσημη θέση του κόμματος σε ότι αφορά την στήριξη της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στην βιαστική όντως Συμφωνία με την Αίγυπτο καθώς και στον διμερή διάλογο με τον Σουλτάνο, του τύπου –εδώ είμαστε και εμείς-, τις κατανοούμε απόλυτα ενόψει μάλιστα Συνεδρίου. Πλην τις αποδοκιμάζουμε. Και σε εκθέτουν προσωπικά. Όσο για αυτούς που …’’δανείζονται χλαμύδες, ακόντια και περικεφαλαίες’’, αφού δεν έχουν τις …δικές τους, να βγεις και να τους κατονομάσεις έναν προς έναν. Είναι μέσα στο κόμμα σου? Εάν όχι, έχεις πει λόγια του αέρα που δεν σου ταιριάζουν. Τι το ήθελες αυτό πάλι? Κάτσε στα …Οικονομικά σου!

Σύντροφε Ευκλείδη.
Γνωρίζω πως δεν πρόκειται να με διαβάσεις. Ούτε και να ασχοληθείς μαζί μου. Αλίμονο να δώσουμε σημασία τώρα στους παρακατιανούς… Αποκτήσατε και εσείς εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ την έπαρση που χαρακτήριζε κάποτε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Τουλάχιστον όμως δώσε μια πειστική και αξιόπιστη απάντηση στο …Γιώργο, του οποίου η αντίδρασή σου, του ακούγεται καλά στα αυτιά αλλά δεν τον …βοηθάει.
Ο οποίος Γιώργος εκείνη ακριβώς την στιγμή της σκέψης μου, σήκωσε για πρώτη φορά τα μάτια του από τον πάγκο εργασίας του και με ρώτησε. ‘’Δεν μου λες, με αυτές τις σαχλαμάρες θα ασχοληθούν εκεί στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ?;".

ΥΓ. Συγνώμη που ένα άρθρο γνώμης, αφουγκράζεται απλούς πολίτες, περιέχει αυθεντικές συνομιλίες, ιστορικές αναφορές και απευθύνεται ονομαστικά σε επώνυμους. Αλλά εμένα έτσι μου βγήκε. Η κραυγή του …Γιώργου "εμένα ποιος θα με βοηθήσει;" εκτίναξε το Αριστερόμετρο που φοράω πάντα για την πάρτη μου .

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr