Δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος για να μεγαλώσεις το παιδί σου. Ο κάθε γονιός έχει τον δικό του τρόπο. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να του δώσεις την ελευθερία που χρειάζεται για να προσπαθήσει, να αποτύχει, να επιτύχει και να μάθει να στηρίζεται στα πόδια του. Πώς θα γίνει αυτό; Υπάρχουν κάποιες φράσεις που λέγοντάς τες στα παιδιά σου, μπορούν να τα κάνουν να συνειδητοποιήσουν τα λάθη τους, να νιώσουν καλύτερα, και να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι. Κι εσύ να γίνεις καλύτερος γονιός. Και είναι αυτές που ακολουθούν:

1.«Πιστεύω ακόμα σε εσένα»

Σίγουρα δεν εγκρίνεις και δεν δικαιολογείς πάντα τη συμπεριφορά του παιδιού σου. Τα παιδιά πάντα κάνουν λάθη και πάντα θα κάνουν. Όπως όλοι μας άλλωστε. Αντί να το μαλώσεις, δοκίμασε κάτι διαφορετικό. Με τη φράση «πιστεύω ακόμα σε εσένα», βοηθάς το παιδί να συνειδητοποιήσει ότι ναι μεν έκανε κάτι λάθος, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ήρθε το τέλος του κόσμου. Και το σημαντικότερο; Του δίνεις να καταλάβει πως πιστεύεις ότι μπορεί να γίνει καλύτερο.

2.«Δε χρειάζεται να βρεις τώρα τη λύση»

Τα παιδιά, όπως οι μεγάλοι, πιέζουν τον εαυτό τους να βρει τη λύση σε κάθε τους πρόβλημα. Είναι πολύ σημαντικό να τους μάθεις τη νοοτροπία της εξέλιξης. Να τους δώσεις να καταλάβουν ότι όλα θα γίνουν, στην ώρα τους. Γιατί όλα θέλουν τον χρόνο τους. Συνεπώς μπορούν να αφήσουν για λίγο στην άκρη ό,τι τους απασχολεί.

3.«Παρατήρησα κάτι ξεχωριστό»

Παρατήρησε τον τρόπο που στρώνουν το κρεβάτι τους ή πώς τακτοποιούν τα παιχνίδια τους. Παρατήρησε τον τρόπο που σου χαμογελούν ή πώς ενθαρρύνουν έναν συμμαθητή τους. Ψάξε να δεις κάτι καλό σε αυτά. Ένα χάρισμα ή ένα ταλέντο. Και μόλις το βρεις, τόνισέ τους το. Αυτό θα τα κάνει να θέλουν να γίνουν ακόμα καλύτερα.

4.«Σ’ ευχαριστώ που με εμπιστεύτηκες»

Κάποιες φορές μπορεί να μην σου αρέσουν αυτά που σου λέει το παιδί σου ή να μην εγκρίνεις τις επιλογές του. Η πρώτη σου αντίδραση είναι να κλάψεις ή να φωνάξεις και να το μαλώσεις. Ξέρεις κάτι όμως; Αυτό δεν θα βοηθήσει. Ούτε τώρα ούτε στο μέλλον. Σκέψου ότι το σημαντικό είναι πως το παιδί σου σε εμπιστεύτηκε. Αντί λοιπόν να το μαλώσεις και να το κάνεις να νιώσει χειρότερα, πες του “σ’ ευχαριστώ που με εμπιστεύτηκες”. Έχεις την επιλογή να είσαι ο άνθρωπος που το παιδί σου εμπιστεύεται όταν έχει κάποιο πρόβλημα ή ο άνθρωπος που φοβάται να αντιμετωπίσει.

5.«Πάντα θα είμαι εδώ για εσένα»

Δώσε στα παιδιά σου την ελευθερία να δοκιμάσουν, να αποτύχουν ή να επιτύχουν. Να κάνουν τις δικές τους επιλογές και να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις. Κάνε τα όμως να καταλάβουν πως πάντα θα είσαι δίπλα τους. Και ό,τι κι αν κάνουν εσύ θα συνεχίσεις να τα αγαπάς και να στέκεσαι στο πλάι τους. Γιατί τίποτα δεν θα μπορεί να σβήσει την αγάπη σου.

Πηγή: thriveglobal