ΛΑΚΩΝΙΑ. Στάσις εμπορίου, όπως και αναμενόταν σήμανε ο Αύγουστος για το ντόπιο ελαιόλαδο, που χαροπαλεύει εν μέσω χαμηλών τιμών και μικρής ζήτησης λόγω μείωσης του τουριστικού ρεύματος. Η τελευταία πάντως μεγάλη πράξη που καταγράφηκε στην Ελλάδα ήταν η συμφωνία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μολάων Πακίων Λακωνίας στις 6 Αυγούστου με Ιταλούς, για πώληση 120 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου περσινής εσοδείας, με τιμή στα 2,65 ευρώ ανά κιλό. Έκτοτε, δεν υπάρχει κάποια αντίστοιχη πώληση, ενώ και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, δεν έχει αλλάξει κάτι δραματικά, σε σχέση με ένα μήνα πριν. Έτσι, οι τιμές στη Μεσσηνία δεν ξεπερνούν τα 2,5 ευρώ το κιλό, όπως και στην Κρήτη, όπου γίνονται και πράξεις ακόμα χαμηλότερα.

Οι παραγωγοί περιμένουν πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση μήπως και ανεβεί η αγορά ενόψει και της νέας σεζόν.

Βέβαια, όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΑΣ Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, κ. Παναγιώτης Μπατσάκης, η τιμή ενδέχεται να πάρει λίγο πάνω το επόμενο διάστημα.

Το ενδιαφέρον τώρα για τις όποιες εξελίξεις μεταφέρεται για τις επόμενες 15 ημέρες, οπότε αναμένεται να ανοίξουν και πάλι οι Ιταλικές φίρμες, που φέτος έκλεισαν για μια ακόμα χρονιά τον Αύγουστο. Οι ελαιοπαραγωγοί πάντως είναι ανάστατοι, σημειώνοντας την απουσία οιασδήποτε βοήθειας από το κράτος.