Γράφει ο Δημήτρης Πανάγος

ΕΛΛΑΔΑ. Ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου, αποτελεί το Πάσχα του καλοκαιριού για την Ελλάδα, με χιλιάδες πιστούς να συρρέουν στις εκκλησίες με ιδιαίτερη ευλάβεια για να επιτελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκονατα. Είναι η μεγαλύτερη από τις γιορτές που καθιέρωσε η Εκκλησία μας προς τιμήν Της Μητέρας Του Χριστού, τις αναφερόμενες ως Θεομητορικές.

Οι πρώτες μαρτυρίες για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου εμφανίζονται τον 5ο αιώνα μΧ, γύρω στην εποχή που συγκλήθηκε η Γ' Οικουμενική Σύνοδος της Εφέσου (451μΧ).

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο το επίκεντρο του εορτασμού βρίσκεται στην Τήνο, με πλήθος πιστών να φτάνουν γονυπετείς στο ναό της Παναγίας της Ευαγγελίστριας, για να εκπληρώσουν, συγκινημένοι, κάποιο τάμα τους στην εικόνα της Παναγιάς.

Η εκκλησία της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο, χτισμένη από πρόσφυγες του Πόντου το 1951, κατακλύζεται κάθε χρόνο από εκατοντάδες επισκέπτες της Βορείου Ελλάδας. Κυριαρχεί η μνήμη του Πόντου, της Τραπεζούντας και του όρους Μελά, όπου βρίσκονται και τα ερείπια της ομώνυμης ιστορικής μονής.

Φέτος, λόγω του κορονοϊού, πρέπει να τηρούνται κάποια μέτρα προφύλαξης για την πρόληψη της περαιτέρω διασποράς του στην κοινότητα. Εν όψει του Δεκαπενταύγουστου, λοιπόν, οι συμμετέχοντες στις θρησκευτικές εκδηλώσεις, ας έχουν κατά νουν:

Στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που αναφέρεται στην αναστολή διεξαγωγής θρησκευτικών τελετών, οποιασδήποτε θρησκείας ή δόγματος, που πραγματοποιούνται μέσω της διενέργειας πομπής εκτός των χωρών θρησκευτικής λατρείας, έως και τις 31/8/2020. Αυτό σημαίνει πως αναστέλλονται οι λιτανείες ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, έξω από τους ιερούς ναούς.

Κατά την είσοδο στους ναούς, οι πιστοί θα πρέπει, υποχρεωτικά, να φορούν την ειδική μη ιατρική μάσκα. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούναται οι θρησκευτικοί λειτουργοί κατά την τέλεση των ιερατικών καθηκόντων τους καθώς και το τελείως απαραίτητο βοηθητικό προσωπικό που συμμετέχει, όπως οι ιεροψάλτες.

Στους χώρους λατρείας, η αναλογία ατόμων/επιφάνειας διαμορφώνεται στο 1 άτομο ανά 5 τ.μ και για τους χώρους λατρείας πέραν των 500τ.μ, το ανώτατο όριο ατόμων είναι 100. Ισχύει η τήρηση 1,5 μέτρου απόστασης ανάμεσα στα άτομα.

Ευχής έργον, θα ήταν οι πιστοί και μετά τη λήξη της Λειτουργίας να συνεχίσουν να τηρούν την οδηγία της ασφαλούς αποστασιοποίησης.