Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Λακωνίας επισημαίνει τους νέους όρους

Γράφει ο Δημήτρης Πανάγος

ΛΑΚΩΝΙΑ. Η χαλάρωση και η ηρεμία στην πισίνα ενός ξενοδοχείου ή άλλου θερινού καταλύματος αποτελεί για πολλούς από εμάς ειδυλλιακή εικόνα διακοπών. Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στις πισίνες, ιδιαίτερα τώρα που βρισκόμαστε σε εποχή επαγρύπνησης ;

Όπως ανέφερε στο notospress.gr o κ. Βασίλης Μανιατάκος, από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, «Η υγειονομική διάταξη για τις πισίνες των τουριστικών εγκαταστάσεων χρονολογείται από το 1973. Είναι όμως ιδιαίτερα απαιτητική και αναλυτική, δεδομένου ότι άπτεται θεμάτων δημόσιας υγείας και ασφάλειας. Οι πρόσθετοι όροι που τέθηκαν λόγω του κορονοϊού ήρθαν να ενισχύσουν μια ήδη αυστηρή νομοθεσία».

Σαν παράδειγμα αναφέρουμε την επαύξηση του υπολειμματικού χλωρίου στο νερό της πισίνας από 0,4mg/lt έως 0,7mg/lt σε 1,5mg/lt.

Ένα άλλο ζήτημα είναι το «περιμετρικό περίφραγμα» που αφορά σε κανονισμούς που πρέπει να τηρούνται στο χώρο της πισίνας, όπως ειδικά διαμορφωμένος χώρος ξεπλύματος ή και απολυμαντικό χαλί για τις πατούσες των λουομένων.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιατάκο, «Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και συμμόρφωση στην τήρηση των μέτρων. Στον χώρο της πισίνας πρέπει να υπάρχει αυτοπρόσωπη παρουσία του Επόπτη Ασφαλείας του καταλύματος, καθώς είναι καθοριστική η παροχή πρώτων βοηθειών σε κάθε απευκταία περίπτωση».

Στην πισίνα επιτρέπεται 1 άτομο ανά 5τ.μ σύμφωνα με τις νέες οδηγίες.

Στις τουριστικές εγκαταστάσεις, κατά κύριο λόγο, η ευθύνη βαραίνει τον επιχειρηματία-ιδιοκτήτη. Οι έλεγχοι γίνονται με τακτικό ρυθμό και είναι αιφνίδιοι. Βέβαια, έλεγχοι ακολουθούν και ύστερα από οποιαδήποτε καταγγελία. Υπάρχει και μια αξιολόγηση προτεραιοτήτων, καθώς μεγάλες τουριστικές μονάδες με υψηλές πληρότητες προηγούνται.

Ωστόσο, ο πελάτης-χρήστης της πισίνας δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Αν δεν τηρεί τις οδηγίες προφύλαξης που ισχύουν στο χώρο μπορεί να επιβληθεί και σε αυτόν διοικητικό πρόστιμο.

«Δεν επαναπαυόμαστε», τονίζει ο κ. Μανιατάκος στο notospress.gr, «οι έλεγχοι συνεχίζονται».

Σημείωση: Οι περιορισμοί αναφέρονται σε κάθε είδους πισίνα, υδατοδεξαμενή, κολυμβητήριο, προσιτών στο ευρύ κοινό, σε ξενοδοχεία και άλλα τουριστικά καταλύματα καθώς και σε δημόσιους χώρους.