ΜΑΝΗ. Ο μύθος της γέννησης της Ωραίας Ελένης και των Διόσκουρων προβάλλεται μέσα από μεγάλο γλυπτό έργο που δημιουργήθηκε στη βραχονησίδα Πέφνο, στον Άγιο Δημήτριο Δυτικής Μάνης. Το μύθο παρουσιάζει ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης, το γλυπτό δημιούργησε ο Γιάννης Γκούζος και όλα έγιναν εθελοντικά με τη συμμετοχή του μικροβιολόγου στη Στούπα, Ηλία Μουτζούρη.
Τα αποκαλυπτήρια του έργου θα γίνουν από τον Πέτρο Θέμελη το άλλο Σάββατο 22 Αυγούστου, στις οχτώ το βράδυ, ενώ επισημαίνεται ότι το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Δήμο Δυτικής Μάνης με 5.000 ευρώ.

Σκοπός αυτής της σπουδαίας παρέμβασης είναι να γνωρίσει ο κόσμος το μύθο της γέννησης της ωραίας Ελένης και των Διόσκουρων.

Ο Ηλίας Μουτζούρης γράφει για αυτή την εθελοντική προσπάθεια: “Ο περιηγητής Παυσανίας το 150 μ.Χ. αναφέρει ότι στη βραχονησίδα “Πέφνος” που βρίσκεται στο λιμάνι του Αγίου Δημητρίου Δυτικής Μάνης, γεννήθηκαν οι Διόσκουροι και ότι εκεί υπήρχαν δυο χάλκινα αγάλματά τους. Δυστυχώς πλέον τα αγάλματα δεν υπάρχουν, διότι πιθανότατα εκλάπησαν κάποια στιγμή στα μετέπειτα χρόνια. Η ανάγκη να επανατοποθετήσουμε τα κλεμμένα αγάλματα και να αναβιώσουμε τις αξίες του Ελληνικού πολιτισμού, μας έκαναν να δημιουργήσουμε εκ νέου ένα άγαλμα πάνω στη συγκεκριμένη βραχονησίδα.

Με την καθοδήγηση και τη βοήθεια του αξιότιμου καθηγητή αρχαιολογίας κυρίου Πέτρου Θέμελη, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε το δύσκολο έργο της τοποθέτησης. Η διαδικασία έγινε με μεθόδους που θυμίζουν τα αρχαία χρόνια, αφού όλα τα υλικά κουβαλήθηκαν χέρι-χέρι με ψαροκαϊκο. Το άγαλμα που δημιουργήθηκε απεικονίζει το Δία ο οποίος μεταμορφώθηκε σε κύκνο και ενώθηκε με τη Λήδα και απο την ένωση αυτή προέκυψε ένα αυγό, μέσα από το οποίο ξεπήδησαν η “Ωραία Ελένη” και οι Διόσκουροι.