Έτσι βιώνουν την κρίση οι ξενοδόχοι της Λακωνίας

Γράφει ο Δημήτρης Πανάγος

ΛΑΚΩΝΙΑ. Έντονος προβληματισμός και ανάμεικτα συναισθήματα επικρατούν στον χώρο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της Σπάρτης. Την καταστροφική περίοδο της καραντίνας διαδέχτηκε μια επίπονη προσπάθεια προσαρμογής στα νέα δεδομένα τον Ιούνιο, μια αχτίδα φωτός τον Ιούλιο, το αισιόδοξο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου και τώρα με την εμφάνιση των κρουσμάτων της covid-19 στη Λακωνία η ανησυχία και ο σκεπτικισμός.

Σαν μέσο όρο θερινής σεζόν, τα ξενοδοχεία της Σπάρτης αντιμετωπίζουν μια υστέρηση στις πληρότητές τους που κυμαίνεται σε ποσοστό από 35% έως 45%. Ο Ιούνιος ήταν άσχημος μήνας, τον Ιούλιο, ιδίως από τα μέσα του, εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου έφερε κάποια τόνωση, μακριά όμως από τις αντίστοιχες περυσινές επιδόσεις. Έτσι κατά μέσον όρο ο Αύγουστος συγκρατεί την πτώση των κρατήσεων στο ποσοστό του 30%. Η συντριπτική πλειοψηφία των διαμενόντων στα ξενοδοχεία της πόλης αφορά σε Έλληνες, οι οποίοι αυτό το διάστημα στηρίζουν την τουριστική δραστηριότητα.

Διαφορετική εικόνα παρουσιάζει ο Νότος του νομού Λακωνίας. Όπως ανέφερε στο notospress.gr ο κ. Δημήτρης Πολλάλης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λακωνίας και μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, «Αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει δωμάτιο προς διάθεση στη Νότια Λακωνία. Είναι όλα κατειλημμένα! Το γεγονός ότι ως χτες ο νομός ήταν covid free, έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Όπως και η βελτίωση του οδικού δικτύου. Ας το δούμε κάπως θετικά. Τα έξοδά μας προσπαθούμε απλώς να καλύψουμε, ύστερα από τόσο χαμένο διάστημα. Συγχρόνως, βρισκόμαστε και εν αναμονή τού προς τα πού θα πάει η κατάσταση με τα κρούσματα τις επόμενες δύο εβδομάδες. Η χειμερινή περίοδος, βέβαια, προδιαγράφεται σκοτεινή».

Το σκηνικό λοιπόν παραμένει ρευστό!

Ας συγκρατήσουμε την επισήμανση της κ. Ιωάννας Λιναρδή, από το ξενοδοχείο ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ, για το πόσο πιο εγκάρδια ήταν η επικοινωνία με τους διαμένοντες στο ξενοδοχείο εν μέσω κορονοϊού, καθώς και τη φράση της κ. Θεοφανώς Αναστασοπούλου, από τον ξενώνα ΤΑΛΕΤΟΝ, «Η Λακωνία αντέχει»!