ΣΠΑΡΤΗ. Μέσα στη δίνη της επανερχόμενης πανδημίας κι ενώ πλησιάζουμε στις ημερομηνίες που άλλοτε θα κορυφώνονταν οι εκδηλώσεις για τα 2500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών, ρωτήσαμε τον Δήμαρχο Σπάρτης κ. Πέτρο Δούκα για την εξέλιξη του προγραμματισμού.

Επισημαίνοντας τη ρευστότητα και την μεταβλητότητα ο κ. Δήμαρχος απάντησε σε ευθύ και λακωνικό λόγο, στο πλαίσιο μιας σύντομης αλλά περιεκτικής τηλεφωνικής επικοινωνίας.

«Πράγματι βρισκόμαστε στον Αύγουστο, με άδειες προσωπικού, υπάλληλων του δήμου, άδειες μελών της συντονιστικής επιτροπής, αιρετών δημοτικών συμβούλων με κλειστά μαγαζιά, αντιπροσωπίες ακόμα και για την προμήθεια πάσης φύσεως υλικών… Από την άλλη η πανδημία εξελίσσεται… και είναι κάτι που παρακολουθούμε στενά.

Παρ’ όλα αυτά σε ότι αφορά τις τελικές Εκδηλώσεις και την έγκριση τους από τα Δ.Σ του Ν. Π. του Δήμου, προχωράμε και σας αναφέρω μεταξύ άλλων την δημιουργία λογότυπου και τη διαμόρφωση Προγράμματος με Plan A, B, την μελέτη των όποιων συναθροίσεων, κ.α.

Πιστεύω πολύ στον εθελοντισμό και είμαι σίγουρος ότι και οι εθελοντές που θα προστρέξουν θα ακολουθούν τους κανόνες και θα τηρούν τα μέτρα. Η κινητοποίηση όλων των συλλόγων, των φορέων και των πολιτιστικών αθλητικών ομίλων, έστω και δι’ αντιπροσώπων τους είναι αναγκαία και αυτονόητη. Άλλωστε από τέτοιες συνεργασίες προκύπτουν και οι ιδέες…

Η Σπάρτη είναι ξεχωριστή κι έτσι την ανατιλαμβάνονται όσοι αναφέρονται σε αυτήν. Δεν είναι τυχαίο ότι το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας αποδέχθηκε πρότασή μας για υπερπτήσεις μαχητικών της Πολεμικής μας Αεροπορίας στις 31/08/20, πάνω από το Άγαλμα του Λεωνίδα και τη Σπάρτη, για να τιμήσουμε τα 2500 Χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών! Θα έλεγα ότι η υπερπτήση τους δικαιωματικά θα περάσει και πάνω από το μνημείο πιλότων στο Γεωργίτσι…

Από το πρώτο πλάνο που επεξεργαζόμαστε διακρίνω τη Σκυταλοδρομία από τη Σπάρτη μέχρι τις Θερμοπύλες από τους Σπαρτιάτες Δρομείς!
Απαγγελίες και συμμετοχή της Φιλαρμονικής με ανάλογες επιλογές. Προβολές ταινιών, Θεατρικές Παραστάσεις, αφιέρωμα στους Ποιητές της Σπάρτης, φιλοξενία Παιδικής Χορωδίας, μεγάλες Ποδοσφαιρικές συναντήσεις.

Ξέρετε, είμαι σίγουρος, ότι όλοι το γνωρίζουν, ότι δεν είναι τόσο απλό να σχεδιάζεις εκδηλώσεις υπό το κράτος του Κορονοϊού όταν όλα μεταβάλλονται. Ακόμα και στη Σπάρτη, πόλη που μέχρι σήμερα κατάφερε και δεν έχει ούτε ένα κρούσμα.

Σε κάθε περίπτωση η επέτειος των 2500 χρόνων θα αφήσει έντονο αποτύπωμα στη Σπάρτη και όχι μόνον. Στις Θεσπιές και στην Ολυμπία που συμμετείχαμε σε εκδηλώσεις των οικείων Δήμων η Σπάρτη είναι η πόλη επίκεντρο της ουσίας της Μάχης των Θερμοπυλών. Γι αυτό και εξετάζουμε την αδελφοποίηση με τους Θεσπιείς. Παράλληλα πρέπει να δούμε την ανασύσταση των Λεωνιδείων Αγώνων, τον Γύρο στα παραευρώτεια Ιερά, την ανάδειξη του επιγράμματος του Σιμωνίδη. Θυμίζω ότι μια επέτειος τόσο σημαντική δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιορίζεται στα στενά χρονικά πλαίσια όταν μάλιστα ζούμε υπό ειδικό καθεστώς.

Τα 2500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών είναι η αφετηρία για γενική αναβάθμιση θεσμών της πόλης αλλά και δεσμών της με τον κόσμο γύρω της. Τώρα ξεκινάμε…

Να είστε σίγουροι ότι δεν θα λείψουν, τηρουμένων των μέτρων, οι καλλιτεχνικές αναφορές αφού εξετάζουμε τη συμμετοχή Σπαρτιατών μουσικών και μαέστρων, βραδιές μουσικής με τη συμμετοχή groups όπως και γαστρονομικές αναφορές με τη συμμετοχή και των επιχειρήσεων της πόλης.
Μια πόλης που θα έχει έντονο το μήνυμα της ανάγκης προστασίας και τήρησης των κανόνων. Άλλωστε αυτό ήταν και το έναυσμα των 300 που τηρώντας νόμους, κανόνες και παραδόσεις έκαναν τη διαφορά».