Το αρματαγωγό «Λέσβος», τότε και τώρα!

Γράφει ο Γιώργος Λουκάκος

Μια άγνωστη (;) ιστορία του αρματαγωγού «Λέσβος» με το οποίο είχα την τιμή ως έφεδρος αξιωματικός να μετασταθμεύσω με την μονάδα μου, στην Κω προς ενίσχυση των εκεί ελληνικών δυνάμεων.

Το αρματαγωγό Λέσβος είχε καταφέρει να ξεγελάσει τους Τούρκους και με μια αριστουργηματική κίνηση του καπετάνιου του (Πλωτάρχη Ελ. Χανδρινού) οι Τούρκοι το έχασαν κυριολεκτικά στις 20 Ιουλίου 1974!

Το αρματαγωγό «Λέσβος» είχε καθελκυστεί το 1942 ως USS «Boone County», και το 1974 ήταν ήδη ένα παμπάλαιο και πολύ αργό πλοίο! Όμως ο Πλωτάρχης Χανδρινός κατάφερε και ξεγέλασε τους Τούρκους και αποβίβασε στην Κύπρο τους ΕΛΔΥΚάριους! Οι Τούρκοι, απογείωσαν μαχητικά F-104 και βγήκαν στο κυνήγι μιας … Ελληνικής νηοπομπής! Φυσικά νηοπομπή δεν υπήρχε παρά μόνο ο Χανδρινός που τους μπέρδεψε με την πορεία και τα κόλπα του! Έτσι οι Τούρκοι, λύσσαξαν κυριολεκτικά μέχρι που βρήκαν μπροστά τους ένα στολίσκο από τρία … τουρκικά πλοία, τα οποία παρότι έφεραν τουρκική σημαία και οι ασυρματιστές μιλούσαν τούρκικα, αυτοί … “δεν μάσησαν” μιας και ήταν ακράδαντα πεπεισμένοι ότι ήταν Ελληνικά που προσπαθούσαν να τους … ξεγελάσουν!

Έτσι, έριξαν ρουκέτες και κατάφεραν να βυθίσουν το “ΚοτζάΤεπέ”, που είχε κυβερνήτη, ποιον λέτε; Τον μετέπειτα Αρχηγό του Τουρκικού Π.Ν. επί Ιμίων (1996), τον Αντιναύαρχο Γκιουβέν Ερκαγιά!

Κι αφού έβλεπε ως ναυαγός το πλοίο του να βυθίζεται, έβλεπε παράλληλα τους τούρκους πιλότους να χτυπούν αλύπητα τα άλλα δύο πλοία, και μετά από πολύ κόπο να καταφέρνουν δύο σημαντικά χτυπήματα στο δεύτερο πλοίο, το “Αντά Τεπέ”! Λίγο αργότερα, χτύπησαν και το τρίτο πλοίο τους, το “Φεβζί Τσακμάκ”!

Έπρεπε να περάσουν 40 ολόκληρα χρόνια για να τιμηθεί ο Χανδρινός από την Ελληνική πολιτεία για την συμφορά που έφεραν οι επιδέξιες κινήσεις του στους Τούρκους! Και να φτάσουμε στο 2016, όταν το νέο αρματαγωγό του Π.Ν., το «Λέσβος» εστάλη αυτή τη φορά στην ακριτική Λέσβο, με σκοπό να φιλοξενήσει λαθρομετανάστες !!!

Σήμερα ευρίσκεται εν πλω και μεταφέρει όπως λέει το δημοσίευμα του ΝOTOSPRESS «129 Ναυτικούς Δοκίμους, καθώς και 6 σπουδαστές ετέρων Στρατιωτικών Σχολών (2 από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, 2 από τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και 2 από τη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής. Σκοπός του θερινού εκπαιδευτικού πλου είναι η πρακτική εκπαίδευση εν πλω και η απόκτηση ναυτικής εμπειρίας από τους Ναυτικούς Δόκιμους, καθώς επίσης και η προβολή του Πολεμικού Ναυτικού στους λιμένες κατάπλου.».