ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Αυγούστου Ιουνίου 2020 σύσκεψη του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πελοποννήσου (ΠΕΣΠ) και της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Νίκα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του ΠΕΣΠ προκειμένου να συζητηθούν φλέγοντα θέματα που αφορούν σε τρέχουσες και υπό δημοσίευση προσκλήσεις Προγραμμάτων ΠΕΠ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν:
Από την Περιφέρεια ο Περιφερειάρχης κ. Παναγιώτης Νίκας και το στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Αντώνης Ψαράκης
Από τη Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων συμμετείχε ο Πρόεδρος κ. Πλάτωνας Μαρλαφέκας και τα στελέχη κ. Βασίλης Αϊβαλής και κ. Κώστας Κουρμπανάς.
Από το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ο Πρόεδρος του ΠΕΣΠ και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Ιωάννης Παναρίτης, οι Αντιπρόεδροι ΠΕΣΠ και Προέδροι των Επιμελητηρίων Αργολίδας κ. Φώτιος Δαμούλος και Μεσσηνίας κ. Ευάγγελος Ξυγκώρος.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην Πρόσκληση 2.b.2.3 «Ενίσχυση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τον εκσυγχρονισμό τους μέσω της χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) καθώς και συστημάτων αυτοματισμού», για την οποία τα Επιμελητήρια ζήτησαν τόσο την παράταση της προθεσμίας υποβολής προτάσεων και την ένταξη σε αυτή και άλλων κωδικών δραστηριοτήτων όπως τα συνεργεία, τα Μέσα Μαζικής ενημέρωσης, μεταποίηση, εμπόριο κλπ, όσο και τη μείωση του ελάχιστου προϋπολογισμού των προτεινόμενων πράξεων.

Επίσης, τα Επιμελητήρια αιτήθηκαν για όλες τις υπό επεξεργασία Προσκλήσεις να πραγματοποιείται διαβούλευση με τα Επιμελητήρια προκειμένου οι Προσκλήσεις να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Για τις δράσεις 3.a.2.2 «Ενίσχυση της ίδρυσης / εκσυγχρονισμού ΜΜΕ επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με έμφαση στην καινοτομία και την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών » (ΚΕ_ΠΕΛ-04) και 3.a.2.3 «Ενίσχυση επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για την ίδρυση, αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό τους (Μεγάλες επενδύσεις)» (ΚΕ_ΠΕΛ-05) ζητήθηκε η διεύρυνση των δυνητικών δικαιούχων και η αντιμετώπιση προβλημάτων παλαιοτέρων δράσεων.

Στόχος των προτάσεων είναι η επίτευξη της απορρόφησης των διαθέσιμων πόρων για την ουσιαστικότερη ενίσχυση της αγοράς της Περιφέρειας στο πλαίσιο δημιουργίας αντίμετρων της κρίσης.