Γράφει ο Θέμης Πατσιλίβας*

Η απλή αναλογική είναι το πιο αντιπροσωπευτικό εκλογικό σύστημα, αλλά απαιτεί υψηλό αίσθημα ευθύνης και διαπαραταξιακής συναίνεσης για να μπορούν να παρθούν ορθές αποφάσεις.

Δυστυχώς αυτά τα προαπαιτούμενα δεν τα διαθέτει η πολιτική μας παιδεία, με συνέπεια, να δυσλειτουργεί και η Αυτοδιοίκηση.

Λόγω της πολυετούς οικονομικής κρίσης, το δημοτικό υπαλληλικό προσωπικό ελαττώθηκε σε επικίνδυνο βαθμό, η οργανωτική και λειτουργική του ικανότητα παρέμεινε στατική (υστέρηση στην εφαρμογή της σύγχρονης τεχνοεπιστήμης). Οι καινοτόμες πρωτοβουλίες χρειάζονται γνώση, θάρρος, αποφασιστικότητα που το ισχύον διοικητικό μοντέλο δεν φρόντισε να παρέχει.

Εάν προσθέσουμε και τις αυξανόμενες απαιτήσεις, τότε ολοκληρώνεις την εικόνα της αδήριτης ανάγκης για μια διαπαραταξιακή και συμμετοχική διοίκηση βάσης, που οι δημότες ενεργά θα συναποφασίζουν για τα μείζονα θέματα του τόπου μας.

Ο σημερινός Δήμαρχος Πέτρος Δούκας, είναι επιλογή του εκλογικού σώματος και λόγω της πολιτικής και επαγγελματικής του καριέρας, είναι θα έλεγα το πρωτογενές δημιουργικό κεφάλαιο για τον Δήμο.

Η έλλειψη όμως της πλειοψηφικής δύναμης στο Δημοτικό Συμβούλιο, αποστερεί στον ίδιο και στον Δήμο το συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει.

Ο ίδιος, πολύ νωρίς, διέκρινε την αδυναμία του εκλογικού συστήματος και ζήτησε από τις αντιπολιτευόμενες δημοτικές παρατάξεις κυβερνητική συνεργασία η οποία για κάποιους λόγους δεν πραγματοποιήθηκε.

Πιστεύω, πως το αίτημα για μια αντιπροσωπευτική διακυβέρνηση του Δήμου, παραμένει επίκαιρο και επιβεβλημένο.

Πιστεύω, πως ένα αντιπροσωπευτικό σχήμα θα ξεπέρναγε τον εαυτό όλων μας, θα κινητοποιούσε δυνάμεις πρωτόγνωρες.

Ειδικότερα, θα έδινε ελπίδες στον δοκιμαζόμενο από την πολυκρίση λαό, πως μπορούμε να συμπορευτούμε συνεργατικά και αλληλέγγυα στην παραγωγική και κοινωνική λαϊκή βάση, για μια κοινωνία ευημερούσα όπως ιστορικά της αξίζει.

Κάθε άρνηση ας παραδοθεί στην κρίση των δημοτών μας. Κάθε εγωϊστική στάση ας αναμετρηθεί με την τεράστια ευθύνη.

Θαρρώ πως δεν παραβιάζω ανοιχτές θύρες, τόσο της παράταξης του Δημάρχου Δούκα, όσο και των άλλων παρατάξεων.

Κοινός είναι ο τόπος των προβλημάτων και των ευκαιριών.

Αναλαμβάνοντας την ευθύνη αυτής της πρωτοβουλίας, είμαι έτοιμος και διατεθειμένος να το θέσω αυτό το αίτημα και στο θεσμικό όργανο που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο.

Είναι ώριμο αίτημα των δημοτών και των αναγκών του Δήμου μας.

* Δημοτικός Σύμβουλος Σπάρτης, Πρόεδρος ΔΕΥΑΣ

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr