Γράφει ο Χρόνης Πολυχρονίου

Γεμίσαμε Εργατολόγους. Από πρωί-πρωί εμφανίζονται στην οθόνη της πλήρως πλέον διατεταγμένης Τηλεόρασης, προκειμένου να μας προαναγγείλουν …πόσα αναδρομικά θα πάρουμε. Λιβανίζοντας την Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και για μεν τους λοιμωξιολόγους το καταλαβαίνουμε. Φαίνεται πως περνάμε σε ένα δεύτερο κύμα της επικίνδυνης Πανδημίας. Για τους Εργατολόγους όμως δεν το κατανοούμε. Εκτός πια εάν είναι και στα εργασιακά, ασφαλιστικά, δημοσιονομικά η κατάσταση τόσο άσκημη, ώστε να χρειάζεται επικοινωνιακή στήριξη αυτή η Κυβέρνηση, πέραν του ‘’σωτήριου’’ ανασχηματισμού που πραγματοποίησε.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν ή ετοιμάζονται να κλείσουν η μία μετά την άλλη με τον ερχομό του Χειμώνα. Τα υποτιθέμενα μέτρα της Κυβέρνησης δεν τους άγγιξαν. Αφορούσαν άλλους, τους ημέτερους. Όπως για παράδειγμα τα ΜΜΕ, τις Τράπεζες και τους Σχολάρχες. Οι απολύσεις των εργαζομένων, η ανεργία, η εκ περιτροπής απασχόληση, η μερική εργασία, η μαύρη εργασία, καλπάζουν. Οι συλλογικές συμβάσεις πήγαν περίπατο. Το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας έκλεισε. Έγινε Γενική Διεύθυνση υπαγόμενη στον εκάστοτε…Υπουργό. Οι διαμαρτυρίες πλέον των εργαζομένων έχουν τεθεί υπό αυστηρό περιορισμό και έλεγχο της Αστυνομίας. Μαύρη του φόβου σιωπή επικρατεί. Μαζί και αφασία. Από εκεί και μετά ο σώζων εαυτόν σωθήτω.

Και οι Εργατολόγοι εκεί στο …καθήκον. Από μια άποψη καλά που υπάρχουν και αυτοί οι άνθρωποι, να ‘’ανοίγουν’’ τα μάτια του κόσμου. Ποτέ άλλοτε όμως δεν υπήρχε τόση ανάγκη για εργατολόγους. Διότι ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο αποσαθρωμένες, δυστυχώς, οι εργασιακές σχέσεις. Επιτελικό Κράτος γαρ. Να μας αναλύουν και από πάνω, μαζί με τα χορτασμένα ‘’παπαγαλάκια’’ της Κυβέρνησης, πόσα αναδρομικά φιλοδωρήματα θα πάρουμε. Σε αυτό το φιάσκο, την ξεφτίλα των τελευταίων ημερών.

Λοιπόν ξεκαθαρίζουμε. Σύμφωνα με την Τροπολογία της ίδιας της Κυβέρνησης, επιστροφές ΔΕΝ θα πάρουν οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, ούτε όσοι έπαιρναν Επικουρικές συντάξεις και βεβαίως όσοι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν υπερέβαιναν τα 1000 Ευρώ. Οι Δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα πάρουν ούτε ένα Ευρώ. Συμπερασματικά το ένα τρίτο του συνόλου των συνταξιούχων, θα εισπράξει το ένα τρίτο των συνολικών επιστροφών χρημάτων που επιδίκασε το Ανώτατο Δικαστήριο.

Δεν υπάρχει χειρότερη ανάλγητη Κυβέρνηση από αυτή που κοροϊδεύει καθημερινά τους συνταξιούχους. Τα περήφανα γερατειά, όπως τα έλεγαν κάποτε. Ετούτη η Κυβέρνηση μάλιστα τους εξευτέλισε. Και όμως επρόκειτο για το κομμάτι εκείνο του εκλογικού σώματος που τους έφερε στην εξουσία. Έμπειρα μεν τα γερατειά, πλην ευκολόπιστα. Αδυνατίζει βλέπεις και η μνήμη σε ότι αφορά …το τι σημαίνει Μητσοτάκης.

Τα χειρότερα όμως έπονται. Το σχέδιο ‘’Πισσαρίδη’’ για το πώς θα ξεκοκαλίσουμε τα ‘’72 δις Ευρώ της ΕΕ’’ είναι στην Διαβούλευση. Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο σχέδιο Νεοφιλελεύθερης κοπής, συνεπές σε Ασφαλιστικό-Εργασιακά με το προεκλογικό Πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Πυλώνας του, η ιδιωτικοποίηση του Ασφαλιστικού συστήματος και ο μετασχηματισμός της Επικουρικής σύνταξης σε απολύτως …κεφαλαιοποιητική, δηλαδή ιδιωτική. Το κόστος μάλιστα της …μετάβασης, του ταμειακού δηλαδή ελλείματος που θα προκύψει, θα καλυφθεί, προβλέπεται στο σχέδιο ‘’Πισσαρίδη’’, από τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Μιλάμε για το μεγάλο φαγοπότι. Με κανονικότητα και νομιμότητα. Και τις …ευχές των συνταξιούχων που θα χάσουν τις Επικουρικές τους. Έ ρε γλέντια.

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr