ΤΡΙΦΥΛΙΑ. Mε ερώτηση που απευθύνει στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, καλεί σε παρέμβαση στον αρχαιολογικό χώρο της Τραγάνας όπου είναι πλέον εμφανής η εγκατάλειψη και η υποβάθμισή του.

Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Κυρία Υπουργέ,
Η περιοχή της Τραγάνας Τριφυλίας, στη Μεσσηνία, χαρακτηρίζεται από σημαντικά αρχαϊκά οικιστικά κατάλοιπα, όπως οι θολωτοί τάφοι και τα πολυάριθμα πλούσια κινητά ευρήματα. Σε διάφορα σημεία του σύγχρονου χωριού της περιοχής, βρέθηκαν αποσπασματικά λείψανα του Μυκηναϊκού οικισμού, στον οποίο ανήκαν οι τάφοι. Στη δε θέση «Βορούλια», σε απότομη πλαγιά, περίπου οκτακόσια μέτρα βορειοανατολικά της Τραγάνας, έχουν εντοπιστεί ίχνη κατοίκησης προϊστορικού οικισμού, που χρονολογούνται από τη Μεσοελλαδική έως και τη Μυκηναϊκή περίοδο, δηλαδή από το 2200 π.Χ. μέχρι το 1100 π.Χ. Οι θολωτοί τάφοι, τέλος, βρίσκονται στην τοποθεσία Βιγλίτσα, περίπου επτακόσια μέτρα νοτιοανατολικά του χωριού. Έκδηλη, ωστόσο, είναι η απογοήτευση των κατοίκων, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι παραπάνω τάφοι, που έχουν χαρακτηριστεί ως «πριγκηπικοί», λόγω μεγέθους και πλούτου, βρίσκονται, σήμερα, στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ενώ, κυριολεκτικά εγκαταλειμμένος είναι και ο πέριξ αυτών χώρος.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται η κα Υπουργός:
1. Προτίθεσθε να προχωρήσετε στην καταγραφή της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί εντός και πέριξ του ανωτέρου αναφερόμενου αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος κινδυνεύει από την φθορά του χρόνου και την έλλειψη φροντίδας;
2. Θα υπάρξει εκ μέρους σας σχεδιασμός και μελέτη για τη δυνατότητα ανάδειξης και αξιοποίησης των παραπάνω, ύψιστου επιπέδου πολιτιστικής κληρονομιάς χώρων, έτσι ώστε να αποτελέσουν οι εν λόγω σημείο αναφοράς για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής;»