• Η Φανουρία Δακορώνια αφιέρωσε τη ζωή της στην ανάδειξη του Αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών
  • Η άγνωστη ιστορία για τoν φύλακα στις Θερμοπύλες που είχε αποκαλύψει

ΕΛΛΑΔΑ. Πέθανε η Φανουρία Δακορώνια αρχαιολόγος με ξεχωριστή συνεισφορά στο διάστημα της θητείας της στην ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων αλλά και με σημαντικό έργο μελέτης, σχεδιασμού και υλοποίησης των Αρχαιολογικών Μουσείων της Λαμίας και της Αταλάντης. Η ίδια αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της ζωής και του έργου της στην ανάδειξη των Θερμοπυλών, ενώ δικό της έργο ήταν η αρχαιολογική έρευνα και η ανάδειξη του μυκηναϊκού Κύνου Λοκρίδας όπου βρέθηκε εργαστήριο αγγείων εικονιστικού ρυθμού με διάφορα πρωτότυπα θέματα.

«Εκρηκτική και απρόβλεπτη σαν το ηφαίστειο, θυελλώδης σαν τους ανέμους του Αιγαίου, τολμηρή και αποφασιστική σαν τους μακρινούς της προγόνους, ανήσυχη και ριψοκίνδυνη σαν τους παππούδες της ναυτικούς», την περιέγραφε η Μαρία – Φωτεινή Παπακωνσταντίνου, στενή της συνεργάτιδα στην ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προ ετών σε εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί για το καινοτομικό κέντρο ιστορικής ενημέρωσης Θερμοπυλών.

Η ανακοίνωση της Λίνας Μενδώνη για τη Φανουρία Δακορώνια
«Η απώλεια της Φανουρίας Δακορώνια γεμίζει θλίψη το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Όλοι οι συνάδελφοί της, όσοι την γνωρίσαμε από κοντά, θρηνούμε τον χαμό της. Αξια και καταξιωμένη αρχαιολόγος, η Φανουρία Δακορώνια διακρίθηκε σε όλη της τη σταδιοδρομία για το ήθος, τη συνέπεια και τον επαγγελματισμό της. Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στο διάστημα που υπηρέτησε στη ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, την οποία αναδιαμόρφωσε, ενώ στο δικό της έργο, σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται η μελέτη, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των Αρχαιολογικών Μουσείων της Λαμίας και της Αταλάντης. Δικό της έργο η αρχαιολογική έρευνα και η ανάδειξη του μυκηναϊκού Κύνου.

Η Φανουρία ήταν ένας ανοιχτός και προσηνής άνθρωπος. Αντιμετώπιζε με αγάπη τους νέους, καθοδηγούσε τους νέους αρχαιολόγους. Με δύναμη αντιμετώπισε τη δοκιμασία της ασθένειας. Πάλεψε πολύ τον καρκίνο, με θάρρος, αισιοδοξία και απόλυτη αξιοπρέπεια. Ο δυναμισμός, η καλοσύνη της, το ευφυές χιούμορ της θα μας λείψουν. Η απώλειά της θα είναι αισθητή σε όλους μας.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους της, στους συναδέλφους της, στους πολυάριθμους φίλους της».

Η άγνωστη ιστορία για τoν φύλακα στις Θερμοπύλες που είχε αποκαλύψει η Φανουρία Δακορώνια

Οι πρώτες απόπειρες αρχαιολογικής διερεύνησης των στενών των Θερμοπυλών έγιναν το 1939 από τον καθηγητή Σπυρίδωνα Μαρινάτο με χρηματοδότηση της αμερικανίδας Elizabeth Hamlin Hunt. Τα αποτελέσματά τους ανακοινώθηκαν στο 6ο διεθνές συνέδριο Αρχαιολογίας στο Βερολίνο που ήταν και το τελευταίο πριν από τον Β′ παγκόσμιο πόλεμο. Το 1956 τοποθετήθηκε για πρώτη φορά φύλακας αρχαιοτήτων με έδρα τις Θερμοπύλες. «Η πρόσληψή του αποτελεί ένα σπάνιο δείγμα αίσθησης χιούμορ της δημόσιας διοίκησης», έλεγε η αρχαιολόγος Δακορώνια. «Ο φύλακας αυτός, ο κ. Λεωνίδας Κωνσταντόπουλος, επελέγη μεταξύ δυο υποψηφίων για την θέση, εξαιτίας του ονόματός του! Ο Μαρινάτος είχε αποφανθεί: "Ενας Λεωνίδας σύγχρονος ταιριάζει να φυλάει τις Θερμοπύλες"»!

Έχοντας αφιερώσει χρόνια ολόκληρα στις ανασκαφές, τις μελέτες και την αξιοποίηση της περιοχής, η δρ. Δακορώνια επεσήμενε ότι «οι Θερμοπύλες είναι ένα μέγεθος που δεν είναι δυνατόν να τον διαχειριστεί κανείς στα χρονικά όρια μία θητείας είτε κυβερνήσεων είτε τοπικών Αρχών. Είναι ένα μέγεθος που ξεπερνά τις δυνατότητες και τα όρια μίας γενιάς ή μίας τοπικής υπηρεσίας. Ας πάρουμε σαν παράδειγμα ένα γειτονικό αρχαιολογικό χώρο, τους Δελφούς, οι οποίοι ερευνούνται και μελετώνται 120 χρόνια από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή. Είναι απορίας άξιον, πώς οι Θερμοπύλες, με την αίγλη και την παγκόσμια ακτινοβολία, δεν έχουν ελκύσει το ενδιαφέρον των μεγάλων επιστημονικών ιδρυμάτων».