ΣΠΑΡΤΗ. Ερώτηση για την Σπάρτη κατέθεσε ο Κυριάκος Βελόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και βουλευτής Λάρισας προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη.
Η ερώτηση αφορά στη διεκδίκηση των Σπαρτιατών να ενταχθεί η Αρχαία Σπάρτη στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

«Προσπάθεια για ένταξη της αρχαίας Σπάρτης στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO»
Κυρία Υπουργέ,
«Σύμφωνα με πληροφορίες που υπέπεσαν στην αντίληψή μας, η περίπτωση της αρχαίας Σπάρτης πληροί τουλάχιστον τέσσερα, από τα έξι κριτήρια, που έχει θεσπίσει η UNESCO, βάσει των οποίων μπορεί να υπάρξει θετική αξιολόγηση, έτσι ώστε να συμπεριληφθεί η πόλη στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Φέτος, παρεμπιπτόντως, συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών, όπου έλαβε χώρα η ηρωική θυσία του βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα και των τριακοσίων συμμαχητών του, που σφράγισαν τη μοίρα, όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και την εξέλιξη ολόκληρου του Δυτικού κόσμου.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται η κα Υπουργός:
1. Έχει περιέλθει σε γνώση σας η ως άνω κίνηση; Αν ναι, με ποιους τρόπους θα συμβάλλετε στη συγκρότηση πλήρους και τεκμηριωμένου διεπιστημονικού φακέλου, σχετικά με την υποψηφιότητα της αρχαίας Σπάρτης, προς ένταξή της στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO;
2. Προτίθεσθε να υπάρξει από μέρους σας σχεδιασμός για την ευρεία προβολή της αρχαίας Σπάρτης, έτσι ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστή και να διευκολυνθεί η ένταξή της στο σχετικό κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, γεγονός που θα έχει ευεργετικές συνέπειες για την γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής;»