ΛΑΚΩΝΙΑ. Θεαματικά εξελίσσεται η χρονιά για τα πορτοκάλια Βαλέντσια, με τις πράξεις να εντοπίζονται στο νομό Λακωνίας, τη νο1 περιοχή σε όγκο παραγωγής.
Τα χαρακτηριστικά της φετινής σεζόν είναι τα υψηλά ποιοτικά στάνταρτς και οι υψηλές τιμές παραγωγού, λόγω της εξαιρετικά μεγάλης ζήτησης για εξαγωγές.

Έτσι, η χρονιά μπορεί να ξεκίνησε με τις πρώτες κοπές στα 20 λεπτά το κιλό, ωστόσο η συνέχεια ήταν εντυπωσιακή και τον Απρίλιο είχε διπλασιαστεί, φθάνοντας τα 40 λεπτά σε όλες τις παραγωγικές ζώνες (Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα κ.λπ.).

Το εντυπωσιακό σερί συνεχίστηκε και στις αρχές Ιουλίου, οπότε η τιμή παραγωγού είχε σκαρφαλώσει στα 50 λεπτά ανά κιλό, ενώ σήμερα, όπως εξήγησε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Πέτρος Μπλέτας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange», γίνονται πράξεις στα 75 και 80 λεπτά το κιλό.

Όπως αναφέρει ο κ. Μπλέτας, η ευρωπαϊκή αγορά ζητά πορτοκάλι, οι παραγωγοί συνεπώς πρέπει να δίδουν μεγάλη έμφαση στην ποιότητα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η προοπτική διαφαίνεται εξαιρετική και υπάρχει δυναμική, εφόσον η ποιότητα είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, να πληρωθεί ο παραγωγός ακόμα και με 1 ευρώ το κιλό.

Ο Sparta Orange έχει κλείσει μεγάλες συμφωνίες στην ΕΕ για εξαγωγή πορτοκαλιού και μάλιστα για απεριόριστες ποσότητες.

Σημειωτέον ότι τώρα Βαλέντσια κόβεται στην Λακωνία και πάει κυρίως για εξαγωγή, ενώ ο συνολικός όγκος παραγωγής φέτος αγγίζει τους 80.000 - 100.000 τόνους πανελλαδικά.

Στην Αργολίδα σήμερα δεν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες Βαλέντσια, αναφέρει από την πλευρά του ο κ. Θωμάς Φάκλαρης από τον Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου, δηλώνοντας ικανοποιημένος από τις τιμές παραγωγού. Όπως λέει ο ίδιος οι λίγες ποσότητες διακινούνται όχι για εξαγωγή αλλά περισσότερο στην εσωτερική αγορά, από παραγωγούς λαϊκών αγορών.