ΛΑΚΩΝΙΑ. Άρχισε η εκκόλαψη στις φωλιές της Καρέτα που βρίσκονται στις παραλίες Μαυροβούνι, Σελινίτσα, Βαλτάκι και Βαθύ του Λακωνικού κόλπου και οι πρώτοι νεοσσοί έφθασαν σώοι στη θάλασσα. Όμως φέτος, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχουν αρκετές φωλιές που δεν έχουν εντοπιστεί και αναμένεται να εκκολαφθούν «απροειδοποίητα» τις επόμενες εβδομάδες, προειδοποιεί ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ. Συνεπώς το ενδεχόμενο να βρεθούν αποπροσανατολισμένα πολλά εκκολαπτόμενα χελωνάκια, από τα φώτα στις παραλίες ωοτοκίας του Λακωνικού Κόλπου είναι πολύ πιθανότερο από άλλες χρονιές. Αν δεν σβήσουν τα φώτα που φέγγουν στις παραλίες μετά τις 11 το βράδυ, για πολλά χελωνάκια θα είναι ήδη αργά.

Από το 1992 και μετά κάθε καλοκαίρι οι ερευνητές/ εθελοντές του προγράμματος του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Λακωνικό φρόντιζαν να σκιάσουν τις φωλιές λίγο πριν την εκκόλαψή των μικρών. Λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών και των μέτρων προστασίας των συμμετεχόντων από τον κορωνοίο όμως, η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ φέτος στο Λακωνικό είναι εξαιρετικά ολιγομελής. Παρά τις δυσκολίες από αυτή την έκτακτη κατάσταση, έχουν ήδη σημανθεί περισσότερες από 185 φωλιές και γίνεται προσπάθεια να προστατευτούν με τη μέθοδο της σκίασης. Αν η ωοτοκία κυμανθεί στα περσινά επίπεδα, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότερες από 50 φωλιές που δεν έχουν εντοπιστεί λόγω της πανδημίας.

Γιατί όμως να κλείνουν τα φώτα το βράδυ; Ο Μιχάλης Σουρουλίδης, Υπεύθυνος του προγράμματος νότιας Πελοποννήσου του ΑΡΧΕΛΩΝ εξηγεί: «Τα χελωνάκια είναι «φωτοτακτικοί οργανισμοί», δηλαδή έλκονται από το φως. Συνήθως εκκολάπτονται το βράδυ ή τις πρώτες πρωινές ώρες και κινούνται προς το νερό που καθρεφτίζει το φεγγάρι και τα αστέρια. Όμως, τα τεχνητά φώτα γύρω ή κοντά στις φωλιές αποπροσανατολίζουν τα χελωνάκια και τα στέλνουν σε αντίθετη κατεύθυνση από τη θάλασσα, κάτι που αποβαίνει μοιραίο στη μάχη για επιβίωση από τα πρώτα κιόλας λεπτά της ζωής τους».

Οι παραλίες ωοτοκίας της Καρέτα στο Λακωνικό κόλπο δέχονται ανθρωπογενείς πιέσεις λόγω της αυξημένης τουριστικής ανάπτυξης που εντοπίζεται σε σημεία της παράκτιας ζώνης. Πολλά προβληματικά σημεία για τον αποπροσανατολισμό των νεοσσών εντοπίζονται στη Σελινίτσα, το Βαλτάκι και το Βαθύ, ενώ στο Μαυροβούνι η έντονη φωτορύπανση έχει επιπτώσεις κατά μήκος ολόκληρης της παραλίας.

Για το λόγο αυτό ο ΑΡΧΕΛΩΝ κάνει έκκληση σε τοπικές αρχές κι επιχειρήσεις να χαμηλώσουν, να καλύψουν ή να σβήσουν τελείως τα φώτα τους μετά τις 11 το βράδυ στις παραλίες ωοτοκίας, ώστε εκατοντάδες νεοσσοί να μην χάσουν τον δρόμο τους και καταλήξουν νεκροί στις εγκαταστάσεις τους ή στον δρόμο, την επόμενη μέρα.

Θυμίζουμε ότι υπάρχουν νομικές διατάξεις που υπαγορεύουν την «αποφυγή φωτορύπανσης και την εξασφάλιση πως δεν θα υπάρχει διαρροή φωτός από ιδιωτικές και δημόσιες φωτεινές πηγές προς την παραλία ώστε να μην αποπροσανατολίζονται νεοσσοί» στις παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών όλης της χώρας (ΦΕΚ Β 2198_5-6-2020 ΚΥΑ παραχώρησης αιγιαλού 2020-2022, ΝΕΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ).

Οι περισσότεροι έχουμε δει σε ντοκιμαντέρ πόσο συγκινητικό αλλά και ευάλωτο είναι αυτό το πρώτο ταξίδι ενός νεοσσού προς τη ζωή, τη θάλασσα, την επιβίωση. Ας δώσουμε και φέτος την ευκαιρία στη φύση να βρει το δρόμο της, σβήνοντας τα φώτα. Είναι μία πρωτοβουλία που προάγει τις αξίες μας και την οικολογική μας συνείδηση. Κι αν τύχει και βρεθούμε μπροστά σε μια τέτοια συγκλονιστική στιγμή που τα χελωνάκια βγαίνουν από την άμμο, εκτός από ενθουσιασμό, προθυμία και συγκίνηση ας δράσουμε υπεύθυνα ειδοποιώντας το Λιμεναρχείο Γυθείου και την τοπική ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η βοήθεια σ’ ένα άγριο ζώο δεν είναι τόσο αυτονόητη στο χειρισμό της όσο πιστεύουμε πολλές φορές.

> Ο σταθμός ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Μαυροβούνι Γυθείου δεν θα λειτουργήσει φέτος

>> Τηλέφωνα επικοινωνίας σε περίπτωση εκκόλαψης φωλιάς:

Λιμεναρχείο Γυθείου: 2733 022262

Τοπική ομάδα ΑΡΧΕΛΩΝ: 6936 175637 (από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 2 τα ξημερώματα).

Πληροφορίες: Μιχάλης Σουρουλίδης, Υπεύθυνος Προγραμμάτων Νότιας Πελοποννήσου ΑΡΧΕΛΩΝ,

τηλ.: 6951009785, email: southpelop@archelon.com