Σάλπιγξ Ελληνική! Η πρώτη ελληνική εφημερίδα εκδόθηκε στην Καλαμάτα 1η Αυγούστου 182102-08-2020 20:31   

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Ξεχωριστή ημέρα πρέπει να είναι η 1η Αυγούστου για κάθε Πελοποννήσιο εκδότη και δημοσιογράφο αφού τέτοια ημέρα το 1821 εκδόθηκε η πρώτη ελληνική εφημερίδα με τον τίτλο «Σάλπιγξ Ελληνική»

Η πρώτη έντυπη εφημερίδα στην Ελλάδα εκδόθηκε στην επαναστατημένη Καλαμάτα. Τυπώθηκε στο μικρό τυπογραφείο, που είχε φέρει ο Δημήτριος Υψηλάντης από την Τεργέστη. «Επιστάτη και εκδότη» όρισε τον ιερωμένο Θεόκλητο Φαρμακίδη, με προϋπηρεσία στον Τύπο («Λόγιος Ερμής») και πανεπιστημιακή μόρφωση.

Στο πρώτο του άρθρο ο Φαρμακίδης σημειώνει:

«Εις τας παρούσας περιστάσεις της Ελλάδος, ότε το ελληνικόν γένος, μη υπομένον τον βαρύν της τυραννίας ζυγόν, τον οποίον έφερεν αναξίως αιώνας ολοκλήρους, απεφάσισεν υπό την προστασία της Θείας Προνοίας, να πιάση τα όπλα, διά να αναλάβη την οποίαν απώλεσεν αυτονομίαν, είναι αναγκαιοτάτη εφημερίς εις την Ελλάδα εκδιδομένη».

Η «Σάλπιγξ Ελληνική» θα έχει βραχύ βίο. Ο Φαρμακίδης αποχώρησε μετά την έκδοση του τρίτου φύλλου, μη αντέχοντας τις επεμβάσεις και την προληπτική λογοκρισία. («Δεν ενέδωσα εις το δεσποτικόν μέτρον της προεξετάσεως»). Οι σχέσεις Τύπου και εξουσίας στην Ελλάδα δοκιμάστηκαν ήδη από τα χρόνια της Επανάστασης.

Στο πρώτο φύλλο της εφημερίδας δημοσιεύτηκε, μεταξύ άλλων, η Προκήρυξη του Αλέξανδρου Υψηλάντη που είχε απευθύνει από το Iάσιο στις 24 Φεβρουαρίου 1821 για την επανάσταση στη Μολδοβλαχία. Στο δεύτερο φύλλο δημοσιεύτηκε η έκκληση του Δημήτριου Υψηλάντη προς τους κατοίκους της Λεβαδειάς για ομόνοια, πολεμική εγρήγορση, καθώς και παραινέσεις, ώστε να μην κακοποιούνται άοπλοι Tούρκοι. Στο τρίτο φύλλο καταχωρίστηκε η έκκληση της Μεσσηνιακής Συγκλήτου και του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη προς τις ευρωπαϊκές Αυλές, με την οποία τους γνωστοποιείται ότι οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν για την ελευθερία τους.

Η «Σάλπιγξ Ελληνική» εξέδωσε συνολικά τρία φύλλα (1ης, 5ης και 20ης Αυγούστου 1821), τα οποία φυλάσσονται στη Βιβλιοθήκη της Βουλής.

Ο λόγος διακοπής της έκδοσης είναι ακόμα ένας λόγος που οι δημοσιογράφοι και εκδότες της Πελοποννήσου πρέπει αυτό το τριήμερο 1,2,3 Αυγούστου, ιδιαιτέρως να στοχάζονται. Το notospress.gr κάνει αυτή την μικρή αναφορά ως ελάχιστο δείγμα τιμής και μνήμης εκείνων που τα δύσκολα εκείνα χρόνια είχαν συνειδητοποιήσει την αξία της ελεύθερης έκφρασης και δημοσιογραφίας. Εντύπωση δε προξενεί το γεγονός ότι αυτή η ημέρα  - επέτειος πέρασε απαρατήρητη από τις σύγχρονες σάλπιγκες της επετείου του 1821 – 2021.

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας
 
 

Τιμές Καυσίμων ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ