ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ. Δραματικές στιγμές μεταφέρουν από το τηλέφωνο και το διαδίκτυο οι Έλληνες ομογενείς της Μελβούρνης που σήμερα αντιμετωπίζει κύμα κρουσμάτων και καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 μμ έως τις 5 πμ κάθε μέρα ισχύει από απόψε στη Μελβούρνη, απαγορεύοντας στους σχεδόν πέντε εκατομμύρια κατοίκους της πόλης να βγουν από τα σπίτια τους εκτός και να θέλουν να πάνε στην εργασία τους και να λάβουν ή να προσφέρουν βοήθεια.

Η απόφαση της κυβέρνησης του Daniel Andrews να κηρύξει την Βικτώρια σε «κατάσταση καταστροφής» είναι πρώτη είδηση σήμερα σε όλο τον κόσμο καθώς εδώ και λίγη ώρα είναι σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας στο πλαίσιο των αυστηρότερων μέχρι στιγμής μέτρων που έχει λάβει για να περιορίσει την αναζωπύρωση της COVID-19.

Στη Μελβούρνη, έχουν ήδη εκδοθεί εκ νέου οδηγίες για παραμονή των πολιτών στα σπίτια τους για διάστημα έξι εβδομάδων αλλά οι αρχές προσπαθούν να περιορίσουν την επιδημία, με τους αριθμούς των νέων κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα να καταγράφουν ρεκόρ.

Η Βικτώρια ανακοίνωσε σήμερα 671 νέα κρούσματα –ένας από τους υψηλότερους αριθμούς νέων περιστατικών που έχει καταγράψει– και επτά θανάτους λόγω της COVID-19. Οι υψηλοί αριθμοί περιστατικών μετάδοσης στην κοινότητα και κρουσμάτων άγνωστης προέλευσης οδήγησαν στην επιβολή νέων περιορισμών, που θα ισχύσουν για έξι εβδομάδες, σύμφωνα με την πολιτειακή κυβέρνηση.

Οι σαρωτικοί νέοι περιορισμοί μειώνουν τον χρόνο που οι κάτοικοι της Μελβούρνης μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους για άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και την αγορά των απαραίτητων προμηθειών. Σε όλα τα σχολεία θα εφαρμοστεί τηλεκπαίδευση από την Τετάρτη.

Τα σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν ανοικτά και τα εστιατόρια, όπου ήδη δεν επιτρέπονται οι καθήμενοι πελάτες, θα μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν υπηρεσίες takeaway και διανομής φαγητού.

Η Αυστραλία έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πολλές άλλες χώρες αναφορικά με τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού, αλλά με υψηλό οικονομικό τίμημα. Έχει καταγράψει περίπου 18.000 κρούσματα και μόλις πάνω από 200 θανάτους λόγω της COVID-19, αλλά η πρόσφατη αύξηση στη Βικτώρια αποδείχθηκε δύσκολη να ελεγχθεί.

Η κήρυξη «κατάστασης καταστροφής» δίνει μεγαλύτερες εξουσίες στην αστυνομία της πολιτείας για να διασφαλίσει ότι οι πολίτες συμμορφώνονται με τις οδηγίες για τη δημόσια υγεία.