Γράφει ο Δημήτρης Πανάγος


ΣΠΑΡΤΗ. Είναι η κυκλοφοριακή κατάσταση που επικρατεί στην καρδιά μιας πόλης καθοριστικός παράγοντας που διαμορφώνει την καθημερινότητά μας ; Είναι.

Αποτελεί αιτία, αλλά συχνά και αφορμή, για την παρόξυνση της ψυχολογικής κατάστασης του πολίτη, ήδη επιβαρυμένου με μύρια όσα προβλήματα της καθημερινότητάς του, τακτικά ή έκτακτα; Βεβαιότατα .

Συγχρόνως, η πραγματικότητα που βιώνεται στο κέντρο των πόλεων , αποτελεί αδιαμφισβήτητο δείκτη πολιτισμού ενός τόπου.

Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε εμείς αυτόν τον καιρό; Σε ποιό σημείο βρίσκεται η πόλη της Σπάρτης;

Η πραγματικότητα του πολύβουου κέντρου έχει επανέλθει, καθώς η χρήση οχήματος για την παραμικρή μετακίνηση αποτελεί ακατανίκητη συνήθεια για κάθε συμπολίτη μας. Δεν είναι σπάνιες, κάθε άλλο μάλιστα, εικόνες διπλοπαρκαρισμένων οχημάτων ή και κατάληψης πεζοδρομίων ακόμα. Με το να τοποθετείς κολωνάκια σε οδούς όπως η Θερμοπυλών, σίγουρα νουθετείς τους οδηγούς και προσπαθείς να βάλεις μια κάποια τάξη στο χάος. Κι ύστερα;

Νομίζω είναι καιρός να ξανασυζητήσουμε το θέμα της κυκλοφοριακής μελέτης της πόλη μας. Τη μελέτη του Θάνου Βλαστού, Καθηγητή Ε.Μ.Π., συγκοινωνιολόγου-πολεοδόμου και από τους πλέον καταρτισμένους και αναγνωρισμένους επιστήμονες στο αντικείμενό του.

Η μελέτη αφορά σε πεζοδρόμηση του κέντρου της πόλης με παράλληλες παρεμβάσεις-ρυθμίσεις σε ορισμένες οδούς που πρωταγωνιστούν στην κυκλοφοριακή φόρτιση και αποφόρτιση του αστικού κέντρου.

Επιπλέον, ο σχεδιασμός θα πρέπει να περιλαμβάνει μια διάταξη δημοτικών χώρων στάθμευσης, τοποθετημένων όμως στην περιφέρεια-περίμετρο της πόλης και όχι κεντρικά, έτσι ώστε η αναζήτηση και χρήση τους να μην δημιουργεί επιπλέον προβλήματα από αυτά που προσπαθεί να λύσει.

Τέλος, είναι σημαντικό , κατά το δυνατόν, εμείς οι ίδιοι να βάλουμε στην καθημερινότητά μας το περπάτημα και το ποδήλατο ως πρακτικές στην τακτική μας μετακίνηση. Αυτό το τελευταίο θα μας βοηθήσει επιπλέον και στη διατήρηση μιας καλής φυσικής κατάστασης και υγείας, ψυχικής και σωματικής.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι το όλο θέμα απασχολεί τις αρχές του τόπου.

Η στρέβλωση παραμένει για καιρό, ο χρόνος όμως παρέρχεται.

Και, ως γνωστόν, οι επώνυμοι δημοτικοί άρχοντες κρίνονται εκ του αποτελέσματος…