Γράφει ο Θέμης Πατσιλίβας*

Ο δήμαρχος Σπάρτης κ.Πέτρος Δούκας, η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΣ, σταθερά προσανατολισμένοι στο αξίωμα πως το νερό αποτελεί κοινωνικό αγαθό που δε πρέπει να στερείται κανένας δημότης, εφαρμόζουν τη μεθοδολογία της ανταποδοτικής διαχείρισης και της κοινωνικής προστασίας.
Πιο απλά και κατανοητά λέμε πως εάν, για παράδειγμα, η παραγωγή του νερού κοστίζει 1€ το m3 , το κοστολογούμε 1€ το m3 στον καταναλωτή και στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού το διαθέτουμε με μειωμένο κόστος ή το παρέχουμε δωρεάν.
Εάν δεν εφαρμόσουμε αυτή τη πολιτική, υπάρχει σοβαρός και ορατός κίνδυνος χρεωκοπίας της ΔΕΥΑΣ, με αποτέλεσμα να χαθεί ο κοινωνικός, ανταποδοτικός χαρακτήρας του νερού, οδηγώντας το ζωτικό αυτό αγαθό στο κερδοσκοπικό ιδιωτικό κεφάλαιο.
Κάνουμε έκκληση για αυξημένη καταναλωτική συνείδηση για περιστολή της σπατάλης και της υδροκλοπής.
Ενημερώνουμε για πολλοστή φορά τους οφειλέτες ληξιπρόθεσμων οφειλών, να προσέλθουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους είτε εφάπαξ είτε σε δόσεις προτού η υπηρεσία αναγκαστεί να διακόψει την παροχή τους και η οφειλή σταλεί στην Εφορία προς είσπραξη.
Οι αποδεδειγμένα ανήμποροι πολίτες-πελάτες, να προσέλθουν στα γραφεία της ΔΕΥΑΣ με αποδεικτικά στοιχεία της οικονομικής αδυναμίας τους, προκειμένου να τύχουν της προστασίας της υπηρεσίας.
Η ΔΕΥΑΣ δεν έχει άλλο οικονομικό πόρο πέρα από το ανταποδοτικό τέλος που χρεώνει στους καταναλωτές.
Το προσωπικό της ΔΕΥΑΣ είναι κατά 50% λιγότερο από το προβλεπόμενο και εργάζεται το περισσότερο χωρίς ωράριο για να καλύπτονται οι ανάγκες.
Προσπαθούμε να οργανωθούμε και να λειτουργήσουμε καλύτερα για να μειώσουμε τις δαπάνες, αλλά ζητάμε και την έμπρακτη στήριξη των δημοτών.

* Δημοτικός Σύμβοτλος Σπάρτης, Πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ