ΕΛΛΑΔΑ. Με συγκρατημένη αισιοδοξία διαχειρίζονται την κρίση στην ελιά καλαμών υπουργοί, γενικοί γραμματείς και παράγοντες του κλάδου. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του notospress.gr, πριν δύο ημέρες, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έγινε σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του γ.γ. του ΥΠΑΑΤ Γιώργου Στρατάκου κι εκπροσώπων Επαγγελματικών Φορέων της βρώσιμης Ελιάς, όπως ο κ. Ντούτσιας κ.α.

Τέθηκε το θέμα του καίριου πλήγματος που έχει υποστεί ειδικά η ελιά Καλαμών λόγω της κρίσης που έχει επιφέρει στην αγορά και στην κατανάλωση ο κορωνοϊός. Η ζήτηση του προϊόντος βρίσκεται στο ναδίρ όπως και η τιμή του σε επίπεδα τραγικής απώλειας εισοδήματος. Η παραγωγή παραμένει στους κάδους είτε των ίδιων των παραγωγών είτε των εμπόρων και των βιομηχανιών. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου εξετάζει με μεγάλη προσοχή κάθε παράμετρο του θέματος και εντοπίζει εκείνα τα σημεία που τεκμηριώνουν όχι μόνον την ζημιά που έχουν υποστεί οι παραγωγοί από την πτώση της ζήτησης αλλά και τις αιτίες που την προκάλεσαν. Οι υπουργοί έχουν κάθε διάθεση να αναζητήσουν βιώσιμη και τεχνητά ορθή λύση και ήδη επεξεργάζονται τα στοιχεία και τα δεδομένα. Μέσα από Κρατικές Ενισχύσεις θα επιδιωχθεί η στήριξη της ελιάς Καλαμών είτε αυτή οδηγηθεί στην ελαιοποίηση (τα ψιλά νούμερα) είτε με στρεμματικό υπολογισμό. Όλα αυτά είναι τεχνικά ζητήματα που εξετάζονται σε συνάρτηση με τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι της ΕΕ με στόχο την εξεύρεση εύστοχης λύσης.

Να σημειωθεί ότι η ελαιοποίηση κρίσεων (όπως η απόσταξη κρίσεως) διέπεται από ένα ειδικό καθεστώς και προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται στο ακέραιο.

Σε κάθε περίπτωση η συνεργασία των δύο υπουργών για το θέμα μόνον θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει για την ελιά Καλαμών με δεδομένη την κρίση και το μεγάλο πρόβλημα στους παραγωγούς αλλά και με εξαιρετικά λεπτά σημεία την τεκμηρίωση και την εφαρμογή όποιου μέτρου ενίσχυσης τελικά επιλεγεί.

Νεότερα προσεχώς.