ΑΧΑΪΑ. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι οι μήνες των πανηγυριών και η κατάργηση τους με ΚΥΑ που ήδη έχει εκδοθεί από την κυβέρνηση για τον φόβο της διασποράς του κορωνοϊού, έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Το πανηγύρι δεν είναι μόνο χορός και γλέντι. Είναι και δουλειά για πολλούς, από τραγουδιστές, μουσικούς, ηχολήπτες, ηλεκτρολόγους έως και εστιάτορες ή εμπόρους ποτών και τροφίμων. Κι όχι μόνο.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μπαζάρογλου που εδώ και ορισμένα χρόνια διοργανώνει το μεγάλο πανηγύρι της Οβρυάς που γίνεται κάθε χρόνο της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (6 Αυγούστου) και φέρνει τα σημαντικότερα ονόματα καλλιτεχνών του δημοτικού παραδοσιακού τραγουδιού, η απόφαση της ΚΥΑ είναι μία οικονομική καταστροφή.

Ο ίδιος μιλάει για μία καθαρά άδικη απόφαση που θα αφήσει άνεργους δεκάδες επαγγελματίες.

«Είναι μία απόφαση άδικη, πόσο μάλλον από τη στιγμή που δεν υπάρχει κανένα κρούσμα κορωνοϊού σε πανηγύρι. Δεν μπορεί να καταργείς τα πανηγύρια όταν όλα τα υπόλοιπα λειτουργούν κανονικά.

Από τα πανηγύρια ζει κόσμος, δεν είναι μόνο οι τραγουδιστές και οι καλλιτέχνες. Τα πανηγύρια σε όλη την Ελλάδα και στην περιοχή μας είναι μία μικρή βιομηχανία που απασχολεί δεκάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις και αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζουν οι αρμόδιοι όταν παίρνουν τέτοιες αποφάσεις».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μπαζάρογλου ένα μεγάλο πανηγύρι σαν αυτό της Οβρυάς απασχολεί πάνω από 100 άτομα.

Η ΚΥΑ δεν περιλαμβάνει μέχρι ώρας το πανηγύρι της Οβρυάς αφού η απαγόρευση ισχύει έως τις 31 Ιουλίου. Όμως ο ίδιος το βλέπει χλωμό να αλλάξει κάτι και να ξεκινήσουν από τον Αύγουστο τα πανηγύρια. «Θα περιμένουμε μην τυχόν η ΚΥΑ δεν επεκταθεί και τον Αύγουστο.

Όμως αυτό δεν έχει και τόση μεγάλη σημασία. Ήδη αρκετός κόσμος μέσα από την κατάργηση των πανηγυριών του Ιουλίου έχει χάσει το ψωμί του».

Σε κανονικές εποχές τα πανηγύρια ήδη θα είχαν ξεκινήσει. Στην περιοχή μας η αρχή θα γινόταν στις 15 Ιουλίου με το πανηγύρι των Αργυρών, η συνέχεια με την Αγία Μαρίνα στις 17 Ιουλίου, μετά με το πανηγύρι στις 19 Ιουλίου στο Ματαράγκα, θα ακολουθούσαν τα πανηγύρια που γίνονται σε διάφορα χωριά της Αχαΐας για τον Προφήτη Ηλία στις 25 Ιουλίου, αλλά και τα πανηγύρια για την Αγία Παρασκευή στις 26 Ιουλίου. Και τόσα ακόμα που ίσως να μας διαφεύγουν.

Ένας ελληνικός τρόπος διασκέδασης

Είναι ένας τρόπος διασκέδασης, καθαρά ελληνικός και παραδοσιακός που αγαπάει ο κόσμος και τα τελευταία χρόνια στηρίζει ιδιαίτερα και η νεολαία.

«Σκεφτείτε πόσα πανηγύρια καταργούνται σε όλη την Ελλάδα, πόσο μεγάλη οικονομική ζημιά είναι αυτή η απόφαση. Θα σωθούμε από τον κορωνοϊό και θα πεθάνουμε από την πείνα έτσι όπως πάει» καταλήγει ο κ. Μπαζάρογλου.

Πηγή:patrasevents.gr