ΑΡΓΟΛΙΔΑ. Με κάθε λαμπρότητα τιμάτε στο Βιβάρι Αργολίδος η γιορτή του Προφήτη Ηλία στον ομώνυμο ενοριακό ναό. Την παραμονή της εορτής Κυριακή 19 Ιουλίου 2020 τελέσθηκε αρχιερατικός εσπερινός από τον μητροπολίτη Αργολίδας Νεκτάριο , ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.
Ο ναός ανεγέρθη σε οικόπεδο που έγινε δωρεά από την Κωνσταντίνα Τσιπόκα εις μνήμη του συζύγου της Ηλία της αδερφής της Μαρίας και των γονέων της.
Ο θεμέλιος λίθος ετέθη την 7 Ιουνίου 1989 από τον Μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Ιάκωβο Α’. Ο ναός ανήκει εκκλησιαστικά στον Ιερό ναό των Αγίων Αδριανού και Ναταλίας Δρεπάνου.
Το 2014 ο ναός εγκαινιάστηκε από τον Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκτάριο.
Ενδιαφέρον είναι ότι ο ναός είναι χτισμένος κοντά στην παραλία του Βιβαρίου και όχι σε κάποιο βουνό όπως έχουμε συνηθίσει τον Προφήτη Ηλία.
Στο τέλος του εσπερινού ο εφημέριος του ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Μπαβέλας, ευχαρίστησε το Μητροπολίτη Αργολίδας τους Ιερείς καθώς και τους πιστούς που τίμησαν με την παρουσία τους την εορτή του Προφήτη Ηλία.

Ο προφήτης Ηλίας ήταν γιος του Σωβάκ και καταγόταν από τη Θέσβη της περιοχής Γαλαάδ και ανήκε στην φυλή του Ααρών. Όταν γεννήθηκε, ο πατέρας του είδε μία θεία οπτασία: δύο άνδρες λευκοφορεμένοι τον ονόμαζαν Ηλία, τον σπαργάνωναν με φωτιά και του έδιναν φλόγα να φάει. Τότε ο πατέρας του, πήγε στα Ιεροσόλυμα και αφού περιέγραψε την οπτασία στους ιερείς, εκείνοι του είπαν ερμηνεύοντας την οπτασία, ότι ο γιος του θα γίνει προφήτης και θα κρίνει το Ισραήλ με δίκοπο μαχαίρι και φωτιά. Ο Προφήτης άσκησε το προφητικό του χάρισμα επί 25 έτη. Προείπε την έλευση του Χριστού στην γη 816 χρόνια πριν. Ήταν τόσο μεγάλη η πίστη του, που κατέβασε τρεις φορές φωτιά από τον ουρανό, σταμάτησε την βροχή και ανάστησε νεκρούς. Με την φωτιά μάλιστα έκαψε τούς στρατιώτες που είχε στείλει ο βασιλιάς Οχοζίας για να τον συλλάβουν. Στο όρος Χωρήβ είδε τον ίδιο τον Θεό, διέσχισε τον Ιορδάνη με την μυλωτή του και τέλος ανελήφθη με άρμα πυρός. Επίσης παρέστη στην Μεταμόρφωση του Χριστού μαζί με τον Μωϋσή.



Φωτογραφίες: STUDIO B&G ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ - Γ.ΡΑΣΣΙΑΣ